Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Profiterol tormakrémmel és füstölt lazaccal

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 20 db profiterolhoz:
  • Az égetett tésztához:
  • 7 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 6 ml tej
  • 6 ml víz
  • 1/4 teáskanál só
  • 2 db tojás (közepes)
  • A tormakrémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 2-3 evőkanál ecetes reszelt torma
  • 1/2 citrom leve
  • cukor (ízlés szerint)
  • őrölt fehérbors
  • snidling (ízlés szerint)
  • 1 dl habtejszín
  • A tálaláshoz:
  • 10 dkg füstölt lazac

Elkészítés

Elkészítés: A tejet keverjük össze a vízzel és a sóval, adjuk hozzá a vajat, majd kevergetve melegítsük forráspontig. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a lisztet, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve pirítsuk pár percig. A tűzről levéve hűtsük langyosra a tésztát, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, majd robotgéppel keverjük mindegyikkel simára a tésztát.

Bevizezett kézzel formázzunk diónyi golyókat, majd helyezzük egymástól távolabb egy sütőpapírral bélelt tepsire (sütés közben nőni fognak, ezért hagyjunk elegendő távolságot közöttük). Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt szép pirosra. Ezután zárjuk el a sütőt, hagyjuk még pár percig a fánkokat a meleg sütőben. Ezután vegyük ki, és mielőtt megtöltenénk, hűtsük ki egészen.

A mascarponét keverjük simára a tormával, majd ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, csepegtessük hozzá a citromlevet, és keverjünk hozzá ízlés szerint cukrot (vagy édesítőszert) és apróra vágott snidlinget. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a tormás mascarponéhoz (keverés közben kóstoljuk, mert lehet, hoy nem kell bele az összes hab). Tegyük hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt vágjuk le a fánkocskák tetejét, töltsük meg a tormakrémmel, helyezzünk rá egy-egy kis szelet füstölt lazacot, majd a levágott tésztakalapot helyezzük a tetejére, és úgy kínáljuk.

Megjegyzés

Közvetlenül tálalás előtt töltsük meg a fánkot, mert ha sokáig áll megtöltve, akkor a tészta megpuhul, és nem lesz jó ropogós. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss