Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Profiterol házilag

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg margarin
  • 5 db tojás
  • csipet só
  • 1,5 dl víz
  • A krémhez:
  • 5 db tojás
  • 10 dkg finom liszt
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 6 dl tej
  • vaníliarúd vagy aroma
  • A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg margarin

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a margarint a vízzel és a sóval feltesszük forrni. Folyamatosan kevergetve apránként hozzáadjuk a lisztet. Addig kevergetjük, míg elválik az edény falától. Levesszük a tűzről, és még forrón egyesével beledolgozzuk a tojásokat. A masszát hagyjuk langyosra hűlni.

Ha már csak langyos a massza, habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomunk belőle diónyi adagokat 5-6 cm távolságra egymástól. Előmelegített sütőbe tesszük, 200-220 fokon 15 percig sütjük, majd a hőfokot 180-ra visszavéve még 10-15 percig sütjük. A sütőt ne nyissuk ki sülés közben, mert a fánk összeesik. A sütőt lezárjuk, az ajtaját résnyire nyitjuk, és hagyjuk a fánkokat száradni 15-20 percet.

Amíg a fánk sül, elkészítjük a krémet. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a kikapart vaníliarúd belsejével vagy vanília-aromával kikeverjük. Hozzáöntjük a tejet, és lassan adagolva belekeverjük a lisztet. Gőz fölött sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és beleforgatjuk a tojáshabot.

A krémet langyosra hűtjük, majd vékony csővel ellátott habzsákba kanalazzuk. A csövet a tésztalabdákba szúrjuk, és megtöltjük a krémmel.

A csokit a margarinnal gőz felett megolvasztjuk, és bevonjuk vele a fánkocskákat. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Ezek is érdekelhetnek

Friss