-
2015 óta tag
0 feltöltött recept
Étel: Breton szilvatorta
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg finomliszt
15 dkg cukor
2 tojás sárgája
25 dkg vaj
csipet só
A töltelékhez:
1 kg szilva
8 dkg darált mák
3 evőkanál cukor
1 evőkanál rum
Elkészítés: A vajat elmorzsolom a cukros, csipet sós liszttel. Mikor szép homogénné válik, akkor összedolgozom a tojások sárgájával. A kész tésztát egy órára a hűtőbe rejtem.
A szilvákat óvatosan kimagozom úgy, hogy egyben maradjanak. A mákot elkeverem a rummal és a cukorral.
A tésztát megfelezem, az egyik felét pitetálnyira nyújtom, és a tálba ügyeskedem. Fogom a szilváimat, és megtöltöm őket, majd szép sűrűn leteszem a tésztára. Amikor már az összes szilva ott pihen a tálban, akkor kinyújtom a tészta másik felét, és szépen betakarom vele a szilváimat. Elkevert tojással megkenem, villával megszurkálom, majd 190 fokos sütőbe dugom, úgy egy órára.
Siker: Francia mákos
2 mézes lap:
15 dkg cukor
3 dkg zsír
3ek tej
3 ek méz
1 tojás
1 csapott kávés kanál szóda b
40 dkg liszt
a mézet tejet zsírt cukrot összekell melegíteni és úgy összegyúrni majd melegen kinyújtani
1 mákos lap:
6 tojás sárgája
4 dl cukor
1 vaníliás cukor
1 dl olaj
4 dl liszt
25 dkg szemes mák
1 sütőpor
1 dl tej
6 tojás fehérje habbá verve
Krém:
2 vaníilia puding
1-2 vaníliás cukor
25 dkg vaj
10 ek rétes liszt
1.5l tej