Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Próbadarab: kirántott csirke, finomabban

23
Sok szárnyas disznót győz – tartja az általam önhatalmúlag kiterjesztett, s gasztronómiai köpenybe bújtatott mondás. Mert ugyan a vörös húsok „alapértelmezésben” ízesebbek a szárnyasokénál, ez utóbbiak – köztük a leggyakrabban asztalra kerülő csirke – is meghálálják a gondos fűszerezést. A fűszer-hatás igazolására (vagy cáfolatára) a rántott csirkecombot hívtam segítségül.

Óvatosan írnék a húsokról, hiszen bloggertársaim, a Húsmuskétások sokkal avatottabb szakértői a témának – remélem, ők is elnézik, hogy most kivételesen a húsos pultra könyökölök. :)

A kirántott csirkét, azon belül is a csirkecombot, egész pontosan a csirke-alsócombot, nem egyszerű elkészíteni. Míg a vékonyra vert karajszelet vagy a fasírtpogácsa zokszó nélkül átsül, a csirkecomb, ha egy kicsit is korosabb vagy izmosabb a kelleténél, nyers marad, a panírbunda meg szénné ég. Egy korai próbálkozásom során például palacsintatésztába forgattam a combokat – ahogy nagyanyámtól láttam –, ám a bunda három perc alatt megsült, a csirkuci meg nyers maradt. Jobb híján szénné égettem a tojásköpenyt, majd amikor a hús megpuhult, lefejtettem a borítást, s úgy ettük a csupasz combokat. Tiszta Neander-völgy...:)

Kirántott csirkét azóta se sütök szívesen, pedig szeretem. Tegnap azonban kezembe került egy régi-régi Keravill-receptkönyv (hogy mik voltak...!), az oldalakat lapozgatva pedig mit látnak szemeim: magyaros rántott csirkecomb. No több sem kellett Pistucnak! (Fokhagymából „természetesen” az eredeti receptben szereplőnél jóval többet használtam, de szerintem lehet még fokozni...)

Magyaros rántott csirkecomb

Hozzávalók:
4 rántani való csirke-alsócomb
8-10 nagy gerezd fokhagyma
tej
1 kisebb vöröshagyma
2 kicsi egész tojás
liszt
zsemlemorzsa

őrölt feketebors
pirospaprika

Elkészítés: Sütés előtti este hosszúkás tálba, egymás mellé fektetjük a megmosott csirkecombokat. Legkevesebb 6 gerezd fokhagymát lereszelünk vagy szétzúzunk (esetleg vegyesen), és kb. 4 dl tejjel jól elkeverjük. Ezt ráöntjük a combokra úgy, hogy legalább félig ellepje azokat. Szükség esetén pótoljuk a tejet, de ilyenkor kanállal párszor belekavarunk a tálba. A másnapi sütésig hűtőszekrénybe téve, lefedve, s néhány óránként megfordítva pácoljuk a combokat.

Sütés előtt fél órával konyharuhával leitatjuk a tejet a húsról, majd megsózzuk, megborsozzuk (a bőre alatt is!), és állni hagyjuk.

Addig elkészítjük a panírt: mély edényben felverjük az egész tojásokat, belereszeljük a lehéjazott vöröshagymát és a maradék fokhagymagerezdeket.

Egy tányérba lisztet szórunk (kb. 5 dkg), egy másikba pedig zsemlemorzsát (kb. 8 dkg), utóbbihoz pedig belekeverünk egy teáskanál őrölt pirospaprikát.

A fél óra elteltével bepanírozzuk a combokat: először lisztbe, aztán a hagymás tojásba, végül a paprikás zsemlemorzsába forgatjuk, utóbbit kicsit rá is nyomkodjuk, majd sütésig tálcára tesszük.
 

Fritőz, szilvuplé!

A rántott húsokat többnyire olajsütőben sütöm. Szerintem biztonságosabb, mert nem fröcsög ki az olaj, és forgatni sem igen kell a húst. Fritőz híján egy nagyobb lábos vagy palacsintasütő is megteszi, régen ez utóbbit használtam ilyen célra.

Maradva az olajsütőnél, 170 fokon 12 percig sütöttem a combokat – azaz ugyanannyi ideig, mint korábban, ám most láss csodát, szépen átsültek! A tejben áztatásnak köszönhetően omlósabb lett a comb, és a hagymafélék is megtették hatásukat: noha nem éreztem ki az ízüket, aromásabb volt a hús. (Azt hiszem, lehet még emelni azt a hagymaadagot). :)

S ha már úgyis fritőzöztem, köretként rántott cukkinikarikát szolgáltam fel, saját termésből, majonézzel, aminek legalább akkora sikere volt, mint a – végre puha – rántott csirkének.
 

Újabb fordulók

Még le sem nyeltem a csirkecsontot (vau!):), máris újabb kísérleten töröm a fejem: jelesül hogy a számos változatban kapható fűszeres sültcsirke-sóval szórom majd be a nyers combokat só helyett, a rántott karajnál bevált módszert követve pedig prézli és darált dió keverékébe forgatom a combokat (melleket) a natúr prézli helyett.

Mondtam már, hogy szeretem a fűszereket?

Jó étvágyat kíván:

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

narbonne
probadj a prézlihez szezammagokat keverni,nagyon finom!
pistuc
Szia Andi! Nagyon alapos voltál, köszönöm! P.
ekesandi
Szia Pistuc, Elnézést kérek előre is, mert nincs sok időm, de írni akartam Neked, hogy én hogy csinálom mondjuk a rántott csirkét. Ha már írták előttem akkor azért, hogy nem tudtam mindet végigolvasni. Budapesti lakosként, mivel ki tudja, hogy mit akarnak Velünk megetetni, minden esetben vegetás vízben 10 percig főzöm a csontos húsokat. Ez csak előfőzés, mert szép nevű szalmonellát nem szeretjük és így szaftos marad a hús közepe, nem folyik ki vér a sütés közben a csont mellől stb. Ha rászánom magam, akkor előfordul, hogy még nyersen kicsontozom. Többféle panírt használok. Már egy jó ideje nem használok csak egyfajta zsemlemorzsát, mert ki tudja mi van a többibe. Dolgoztam egy helyen ahol az egérszaros rizst is kiszerelték 5 kg-os zacsikba, hogy jó lesz az! Szóval ha a kiszárított pékáruból nem én darálom le akkor csak a papírdobozos németet veszem meg és ezzel nem flancolok, mert 1 kg 400 Ft és ez még aki szegény, annak sem összeg. Ez a morzsa, nagyobb szemű, és nekünk nagyon bejött. Szoktam használni natúr corn flakest is a zsemlemorzsába, 4:1 arányban. Szoktam keverni felesben szezámmaggal, vagy darált dióval, és kókuszreszelékkel is, de minden esetben valamennyi zsemlemorzsa van a panírban. Az előzetes pácolás is nagyon jót tesz neki, viszont ha erre nincs idő,akkor a tojásban keverek el fűszereket, fokhagymát, majorannát, borsot, chilit, kész fűszerkeverékeket. Persze az illatos bundát csak szárnyasokhoz, mert a karajhoz szerintem nem illik, de lehet, hogy másnak nem ez a véleménye. Na sietek üdv Andi
pistuc
Köszi az ötletet, Jucus! És örülünk - a maci is -, hogy tetszik a blog. :) Szép hetet! :) P.
jucus51
Jó ötlet a tej, de próbáld ki a joghurtot, vagy kefírt. Minden hússal csodát tesz. Még a rettenet száraz csirkemell is mlós lesz tőle. Vékonyan bekened a húsdarabokat és állni hagyod akár egy éjszákán át. A savanyú tejtermék kitünően megpuhítja a rostokat. Egyébként nagyon szeretem a blogodat!
pistuc
Szia, Márti! Most már biztos, hogy 'bevágásra kerülnek' a combocskák! :) A fedő a fritőznél adott, sőt nem is igen lehet másképp sütni, habár néha megfordítom a cuccost, ha kint van a feje az olajból. Itt is ajánlották a sütőben sütést, egy próbát megér (nálunk gázátalány van) :) Bizony neked köszönhetem a keményítő felfedezését, s ha jól emlékszem, méltattalak már ez ügyben. De ezúton is köszönöm! :) A mai paradicsomlevest is ezzel sűrítettem. Az omlós sütijeimnél és piskótáimnál pedig most már kötelező hozzávaló. Üdvözöl Pistuc
lovika
Szia, Pistuc! A csirkecombokat én is be szoktam vágni a csontnál, ha csontosan rántom. Sőt, az alsóra a prézlibe forgatáskor még gyengéden (de azért ököllel) rá is ütök, így kicsit ellapítom, biztosabb az átsülés. Ja, és én is fedő alatt félideig. Fűszerezni nem szoktam, de meghoztad a kedvemet hozzá. Gyakran ki is csontozom én is, főleg, ha felsőket sütök. (Hogy vejemet megmentsem az asztali operációtól. Eszméletlen, mit tud szöszmötölni, amit én többnyire derűsen szemlélek). Többször hallottam már a sütőben készült rántott húsról, de még sosem próbáltam. Úgy érzem, itt az ideje az egészségvédelem jegyében. (Na ugye, milyen hasznos dolog a keményítő?) Üdv. Márti
pistuc
Köszi, Pocakgyűjtő! A filézést ajánlották már, csak eddig valahogy nem akaródzott, a rántott csirkéhez nekem valahogy hozzátartozik a csont is. Egy próbát mindenképp megér, hiszen mégis a hús a lényeg. :) Üdv. P.
pistuc
Pedig nem volt az, Booni:)
Pocakgyűjtő
Üdv. Mindenkinek! Köszönöm a jó ötleteket. Cserébe megpróbálom viszonozni hátha valakinek \"bejön\". Nálunk elég sűrűn a csirkecomb alsó és felső részéről is a bőrt lefejtjük, majd kicsontozzzuk, enyhén megkloffoljuk. Jöhet a panír. Az utolsoó 3-4 darabnál egy kis szezámmagot teszünk a prézlibe, igy egy kicsit változatozatossab az étel. Előszőr kicsit macerás, a csontozás de a rutin elöbb-utóbb megőli a macerát. Az én kedvencem: Megnyúzom a csirke szárnyat, háromfele vágom, a szárny véget eldobom. Jöhet a panír.

Magazin