Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Premierben a pizza: így készítsd el villámgyorsan!

default user icon
MME
Nem túlzás azt állítani, hogy a pizzát a világ szinte minden pontján eszik, veszik, készítik. A pizza méltón a világ legnépszerűbb étele, ezért utánajártunk, honnan indult. Vigyázat! Az éhségközpont megzavarására alkalmas fotók következnek!

Az olaszok szerint egyszer régen egy szegény legény kopogtatott egy olasz falu házikójának ajtaján. A gazdasszony épp a kenyér tésztáját dagasztotta, és szerette volna megkínálni vendégét harapnivalóval, ám nem volt kész étel. Ekkor lecsípett egy darabot a kenyértésztából, rátett pár zöldséget és megsütötte a kemencében. Ám az első pizzáról már ennél sokkal korábban született feljegyzés, ám való igaz: az elnevezés innen ered: pinsa - azaz lapos kenyér. 

Pizzatöri hivatalosan

Már az i. e. 3. századból származó írásokban is megemlítenek egy, a pizzához hasonló kenyérfélét. A régészek a vulkáni hamuval borított Pompeji feltárásakor is találtak hasonló ételmaradványt. A középkorban pedig a paradicsomos változat még nem létezett, mivel magát a gyümölcsöt sem ismerték a kontinensen, így zsírral, tejföllel és fűszerekkel ízesítették.

Pizza MargHErita 

1889-ben I. Umberto király hitvese, Margherita királyné egy nápolyi utazásuk során felkérték Raffaele Esposito Brandi szakácsot, hogy valamilyen újszerű finomsággal kápráztassa el őket. Három féle pizzát kértek a mesterszakácstól, akinek az olasz színű, piros, fehér és zöld színben pompázó pizzája lett a királyné kedvence. Piros a paradicsomtól, fehér a mozzarellától és zöld a friss bazsalikomtól. A pizzakészítő mester ekkor írta be magát a gasztronómia történelmébe: így született meg a Margherita pizza, amelyet természetesen a királynéről neveztek el. 

Így készíts pizzát lépésről lépésre >>>

A mai pizza 

A pizza tésztája egyszerű kenyértészta: liszt, víz, élesztő, só, kis olívaolaj van benne. Alapos gyúrás és kelesztés után tányér méretű korongokat formálnak belőle - nyújtófával, de persze az az igazi, amikor a levegőbe dobálva, kézzel nyújtják. Jöhet a rávaló: paradicsom, de általában nem nyers, hanem előre elkészített paradicsomszósz, sajt (általában mozzarella, de lehet parmezán vagy egyéb sajt is), szalámi, zöldségek, stb., és végül a fűszer. Són és borson kívül bazsalikom, oregánó kerül rá elsősorban. Irány a sütő, persze az az igazi, ha a pizza fafűtésű kemencében sül. 

Vegetáriánusoknak is!

A paradicsomszószos tésztalapra szórj apróra vágott petrezselyemzöldet és egy kevés fokhagymát, borítsd be paradicsom- és cukkinikarikákkal, bébirépával és mozarellával. Sózd, borsozd, majd csepegtess rá néhány csepp olajat, és már teheted is a sütőbe!

Pizza pikánsan

A tésztát vékonyan kend meg fokhagymakrémmel, erre kerüljön a paradicsomszósz, aztán szórd meg csíkokra vágott füstölt sonkával és felkarikázott jalapeno paprikával. Sózd, borsozd, hintsd meg zöld fűszerekkel, végül morzsolj a tetejére némi kecskesajtot - és már mehet is a sütőbe! 

Kicsik kedvére

A paradicsomos alapra csirkemellsonka, mozzarellaszeletek, ananászkarikák és egy kevés oregánó kerüljön! Hagyd, hogy a paradicsom édes íze domináljon, akkor a gyerekek szívesebben megeszik.  

 Pizza-kisokos

+ Az olasz pizzatészta vékony, míg Amerikában ujjnyi vastag lapot sütnek. 
+ A tenger gyümölcseivel ízesített változatok fő fűszere a fokhagyma legyen! 
+ Quattro formaggi, azaz négysajtos pizza: általában mozarellával, pecorinóval, gorgonzolával és parmezánnal készítik.

Süss otthon könnyedén!

Így készíthetsz villámgyorsan isteni pizzát: 

1. Szórj 250 ml tejbe 1 csipet cukrot 
2. Aztán futtass fel benne 2,5 dkg élesztőt 
3. Adj 1 tojást, 50 ml vizet, 4 evőkanál olajat és ½ teáskanál sót 45 dkg liszthez, majd öntsd bele a kovászt, és az egészet gyúrdd össze. 
4. A tésztát tedd belisztezett tepsibe, kend meg paradicsomos szósszal, és ízlés szerint gazdagítsd. 
5. A fűszereket is variálhatod: oregánó, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, majoránna egyaránt kerülhet rá.

Így készíts grillezett paradicsomot!
Hozzávalók(8 darabhoz): 8 db paradicsom, 2 db paprika, 2 fej hagyma,100 g feta sajt, só, bors, 4 evőkanál reszelt sajt, 150 g pulykamellsonka.

Elkészítése: A paradicsomok felső negyedét vágd le (ezekre már nem lesz szükség), az aljukból kapard ki a velőt. A hagymát, a paprikát, a fetát és a sonkát vágd apróra, majd keverd össze. Sózd borsozd, majd töltsd a kivájt paradicsomokba. Mindet szórd meg a reszelt sajttal, és tedda grillre.
Elkészítési idő: 40 perc

Több, mint 150 pizzareceptet találsz itt >>>

Ezek is érdekelhetnek