Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pozsonyi táska

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 40 darabhoz:
  • Az élesztős omlós tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg puha margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • A diós töltelékhez:
  • 5 dkg mazsola
  • fél dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg darált dió
  • fél citrom reszelt héja

Elkészítés

Elkészítés: 1. Ha pihentetés nélkül nélkül kívánunk dolgozni a tésztával, először a tölteléket készítjük el: a mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. Felforraljuk a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral, és leforrázzuk vele a diót. Összekeverjük a mazsolával és a reszelt citromhéjjal, és hűlni hagyjuk.

2. Elkészítjük az élesztős omlós tésztát: eldolgozzuk a liszben a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, valamint a langyos tejfölben elkevert tojást és élesztőt. Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és pihentetés nélkül kinyújtjuk.

Ha másnap akarjuk sütni, akkor fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük.

3. A tésztát kinyújtjuk, 8-10 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki. Mindegyik közepébe 1-1 kanálka tölteléket púpozunk, szegélyüket megkenjük tojásfehérjével, félbehajtjuk, és a széleiket recés pogácsaszaggatóval lenyomkodjuk.

4. Sütőpapírral kibélelünk 2 tepsit, és lerakosgatjuk a táskákat. A tetejüket megkenjük tojássárgájával.

5. 30 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Megjegyzés

Mákkal is megtölthetjük. A töltelék elkészítése a dióséval megegyező.

Változat: tejszínnel-rummal lazított gesztenyemasszával, cukorszirupban péppé főzött narancshéjjal is tölthetjük.

Minden, ami a cukrászatban a pozsonyi jelzőt viseli, diós és mákos töltelékkel 1 hétig biztosan elálló finomságot jelent, amilyen a patkó, a kifli, a táska formájú pompás sütemény.
- ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss