Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pozsonyi kocka II.

2 5/5
60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg négytojásos nagykockatészta (fodros nagykocka is jó, sőt durumbúzatésztából sem lehet rossz)
  • kiskanálnyi só
  • 1 evőkanál olaj
  • 10 dkg vaj
  • 5 tojás (szétválasztva)
  • kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dl 20%-os tejföl
  • 1 nagy citrom reszelt héja
  • 15-25 dkg darált mák
  • 2 evőkanál mazsola (kihagyható)
  • 35-50 dkg nem folyós baracklekvár
  • A tepsi kenéséhez:
  • vaj
  • 3-4 evőkanálnyi zsemlemorzsa
  • A tálaláshoz:
  • vaníliás porcukor

Elkészítés

Elkészítés: Teletöltök egy ötliteres fazekat vízzel, amibe kiskanálnyi sót teszek - meg egy evőkanál olajat, hogy ne ragadjon össze a tészta –, és felforralom. A forrásban lévő vízbe öntöm a tésztát, és megfőzöm. Leszűröm, hideg vízzel leöblítem, alaposan lecsöpögtetem, majd letakarva félreteszem.

Nagy keverőtálba dobom a puhácska vajat. Robotgéppel (habverővel) 2-3 percig keverem, majd hozzáadom a tojások sárgáját (a fehérjét egy másik tálba öntöm), amivel újabb 2-3 percig keverem, majd beleszórok 8 evőkanál kristálycukrot, és az egészet krémesre kavarom.. Beleöntöm a tejfölt, a citromhéjat, majd a biztonság kedvéért újra lecsöpögtetett tésztát. Jól elkeverem.

Ezután a gondosan elmosott habverővel kemény habot verek a tojásfehérjékből (amikor habosodni kezd, beleszórom a vaníliás cukrot is), majd óvatosan a krémes tésztatömegbe forgatom.

A sütőt 190 fokra előmelegítem. A 35x25 cm körüli tepsit (vagy jénait) gazdagon kikenem vajjal, egyenletesen megszórom zsömlemorzsával, majd a tészta egyharmadát villával elsimítom rajta (célszerű háromfelé kiadagolni a tésztát, nehogy elfogyjon a végére) :). Most vastagon (vagy vékonyabban, ki hogy szereti) a tésztára szórom a kristálycukorral édesített mákot és a mazsolát, majd betakarom újabb egyharmad rész tésztával. Erre kenem a – szintén nem kispályásan adagolt – lekvárt, amit a maradék egyharmadnyi tésztával fedek be.

A sütő középső sínére tolva, 190 fokon (3-4-es fokozaton) 65-80 perc alatt készre sütöm. Ha felül szépen megpirult, szemre is ropogós a tészta, kiveszem. Aki nem szeret ropogtatni, korábban is kiveheti, csak előtte kóstolja meg.

Kockára vágva, vaníliás porcukorral gazdagon megszórva, melegen vagy hidegen tálalom.

Megjegyzés



A receptről érdekességeket és fotókat Pistuc blogjában találsz! - pistuc

Ezek is érdekelhetnek

Friss