Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pozsonyi kifli mandulával és vörös áfonyával töltve

5/5
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A pozsonyi kifli elkészítést az egyik töltetlék előkészítésével kezdjük: a vörös áfonyát meglocsoljuk 2 cl víz és 2 cl cseresznyepálinka keverékével, és félretesszük.
  2. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, amiből egy mokkáskanálnyit lecsípünk, valamint a sót.
  3. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a mokkáskanálnyi cukrot, és belemorzsoljuk a friss élesztőt.
  4. A szobahőmérsékletű vajat apró kockákra vágva a lisztes keverékhez adjuk, és a konyhai robotgép dagasztóbetétjével morzsa állagúra keverjük.
  5. Ezt követően hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a már felfutott élesztőt a tejjel együtt. Legalább 5-7 percig dagasztjuk a géppel. Akkor készült el a tészta, ha szép fényes a felülete, és leválik az edény faláról. A tésztát tapadásmentes edénybe tesszük, és 30 percre  a hűtőszekrénybe tesszük.
  6. Közben elkészítjük a tölteléket: 5 dkg barna nádcukrot 1 dl vízzel felforralunk, gyakorlatilag szirupot készítünk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az őrölt mandulát, a mandulakivonatot, valamint a szépen megpuhult áfonyát a pálinkás vízzel együtt. Az egészet elkeverjük, és először csak kevesebb zsemlemorzsát adunk hozzá, mert sok múlik a mandulaőrlemény szárazságán, és nem biztos, hogy szükség lesz a teljes mennyiségre. Néhány percre állni hagyjuk, majd keverés után, ha szükséges, hozzáadjuk a maradék zsemlemorzsát is. Közepes keménységű, jól formázható, de semmiképp sem folyékony töltelék elérése a cél.
  7. Közben kivesszük a hűtőszekrényből a tésztát. Lisztezett felületen 9-10 azonos nagyságú darabra vágjuk, mindegyikből kis gombócot formálunk, majd szépen egyesével oválisra nyújtjuk őket. (Nagyjából 12 cm hosszú és 6 cm széles tésztákkal dolgozunk.) A hosszanti rész szélére bő 1 evőkanálnyi tölteléket kanalazunk, majd feltekerjük. Patkó alakúra formázzuk, a végeit összecsippentjük.
  8. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, erre helyezzük a már kész patkókat. Mindegyik tetejét megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével, és 10-15 percig hűvös helyen állni hagyjuk, hogy a felülete kissé megszáradjon. Ha ez megvan, ismét átkenjük tojásfehérjével, majd villával kissé megszurkáljuk.
  9. Hideg sütőbe tesszük a tepsit, majd 175 fokon nagyjából 25-30 perc alatt aranylóra sütjük a pozsonyi kifliket. Rácson hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Ebből a mennyiségből 9-10 db 8-10 cm hosszú kifli lesz. - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss