Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Powidl (szilvalekvár cukor nélkül)

120 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A szilvát alaposan megmosom, kimagvalom, lábosba rakosgatom. Mérsékelt tűzön főzni kezdem. Az első 1/2 órában békésen fődögél, elegendő néhányszor megkavarni, nehogy odakapjon az alja, aztán folyamatosan érdemes keverni. Ekkora mennyiség esetén bő 2 óra a teljes főzési idő. Eddigre a szilva tökéletesen szétesik, besűrűsödik. Ahogy mondani szokták: megáll benne a kanál.

Ekkor gyorsan kis, csavaros tetejű üvegekbe töltöm, majd 10 percre fejre állítom.

Megjegyzés

A powidl nagyon hasonlít a szatmári szilvalekvárhoz, azzal a különbséggel, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchiában, főként cseh, szlovák és osztrák vidékeken előbb megaszalták a szilvát, majd abból főztek sűrű és zamatos powidlt. - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss