Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pótoljuk a vasat!

default user icon
MME
A vas az egyik legfontosabb nyomelem a szervezet számára. Mivel a vashiány tünetei szerteágazóak, nem is gondolnánk, mi minden írható a számlájára!
Vasra főleg a vérképzéshez és az oxigénszállításhoz van szükség, de a sejtosztódásban és a sejtmegújulásban is fontos szerepet tölt be.
 Hiánya esetén a leggyakoribb tünet a sápadtság, ami az ajkakon és a körömágyon a leglátványosabb. A közérzetünk is látványosan hanyatlik: leverten ébredünk, kedvetlenek vagyunk, és szellemileg fáradékonyak. Gyakran jelentkezik fejfájás, szédülés és fülzúgás is, ami miatt a beteg ingerlékenyebb lehet. A nyelv- és szájszárazság, a nyelvégés, a fájdalmas nyelészavar sem ritka. A hajszálak növekedése lassul, a végük felrostozódik, és könnyen kihullanak. Fokozódik az őszülés, a körmök pedig törékennyé válnak.


Mennyi vasra van szükség?

A nők számára 18, míg a férfiaknak 10 mg a javasolt napi mennyiség. Ám mivel a menstruáció idején rengeteg vas is kiürül a szervezetből, a hölgyeknek ilyenkor akár a megadott érték duplájára is szükségük lehet.
A kóros vashiány vérszegénységet okozhat. Ez lassan alakul ki, mivel a szervezet vasraktárainak kiürülése hónapokig is eltarthat. A tartalékok csökkenésével arányosan a csontvelő kevesebb vörösvértestet termel. Ha a raktárak kimerültek, nemcsak a vörösvértestek száma lesz alacsonyabb, de kórosan kisebbé is válnak.

Mi lehet az oka?

A vegetáriánusok, az étkezési zavarokban szenvedők, illetve az idősek, akiknek a szervezete már nem tudja olyan jól hasznosítani a vasat, gyakran szenvednek ebben a betegségben. A növésben lévő gyerekek, a véradók, a kitartást igénylő sportot űzők és a várandósok is a veszélyeztetettek közé tartoznak, mivel nagyobb a szervezetük vasszükséglete.

Így pótolhatod

Változtass a táplálkozási szokásaidon, és egyél vasban gazdag élelmiszereket! Ilyen például a teljes kiőrlésű kenyér, a hüvelyesek, zöld színű zöldségek (például paraj, brokkoli, petrezselyemzöld), az aszalt gyümölcsök és a hús. Az utóbbiból nyert vasat könnyebben építi be a szervezet, mint a növényekből származót.
Mivel a C-vitamin elősegíti a növényi eredetű táplálékban található vas felszívódását, étkezés közben célszerű a citrusfélék (citrom, narancs, grépfrút) frissen préselt levét, illetve zöldpaprikát fogyasztania. A fekete teát kerüld, mert a benne lévő tein gátolja a vas felvételét!


Ezek is érdekelhetnek

Friss