A megmosott, leszárított és hosszában félbevágott uborkát legyaluljuk vagy vékonyan felszeleteljük.
Egy tálban összeforgatjuk a fehérborecettel, a cukorral és 1 csipet sóval, majd állni hagyjuk.
A salátához a megtisztított káposzta és édeskömény torzsáját kivágjuk. Az édeskömény zöldjét finomra aprítjuk, a gumóját, valamint a káposztát nagyon vékonyra gyaluljuk.
A marinádhoz a megtisztított újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a fokhagymát apróra kockázzuk. A borecetet egy csavaros befőttesüvegben elkeverjük a fokhagymával. Kb. 1 perc múlva hozzáadjuk az olajat és a mustárt. Sóval, borssal ízesítjük, majd a lezárt üvegben alaposan összerázzuk.
A felkockázott vajat nagy serpenyőben, közepes tűzön megolvasztjuk. A citromokat forró vízzel lemossuk, majd az egyiknek lereszeljük a héját és kifacsarjuk a levét.
A citromhéjat, a bort, a leöblített, lerázott kakukkfüvet és babérlevelet az olvasztott vajhoz adjuk, majd a szószt megsózzuk. A lazacfiléket a szószban posírozzuk, oldalanként 2-3 percig.
Közben egy tálban a káposztát, az édesköményt és a zöldjét, valamint az újhagymát, a kaprot és a petrezselymet összeforgatjuk a marináddal, és sóval, borssal ízesítjük.
A posírozott filéket óvatosan tányérokra fektetjük. A szósz 2/3-át kiöntjük a serpenyőből. A visszamaradt mennyiséget elkeverjük a kifacsart citromlével, és megsózzuk, megborsozzuk.
A citromos szósszal meglocsolt filéket az uborkával és a salátával együtt, a cikkekre vagy szeletekre vágott maradék citrommal díszítve tálaljuk.