Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pörögj fel! 3 egészséges és natúr energiaital

default user icon
MME
Elájulsz a fáradtságtól? Lenyom a kánikula? Megmondjuk, hogy a rengeteg felesleges kalóriát és ártalmas adalékanyagot tartalmazó energitalok helyett mit igyál, hogy felfrissülj!

Az energiaitalokban lévő cukor és koffein hirtelen emeli meg a vércukorszintet és a vérnyomást, ám ezután éppen olyan gyorsan vissza is esik mindkét érték. Tehát bármily ellentmondásosan hangzik, hosszú távon fáradtságot okoznak.

Zöld tea

A teafüvekben lévő egyik fontos alkotóelem, az úgynevezett teanin nevű aminosav elősegíti a zsír égetését a szervezetben. Emellett kutatók azt is bebizonyították, a tea növeli a testi és szellemi teljesítőképességet, ráadásul hozzájárul a hangulati egyensúlyhoz és védi az agysejteket. További előnye, hogy nyugtat és frissít, mégsem álmosít. Így kiválóan alkalmazható sport közben, mert javítja a koncentrálóképességet, de ha lefekvés előtt fogyasztod, bár nem hosszabb, hanem mélyebb és minőségi alvást biztosít.

Kávé

Ha sport vagy fizikai munka előtt megiszol egy csésze feketét, annak nem csak energetizáló tulajdonságait élvezheted. Ausztrál tudósok szerint a koffein mobilizálja a zsírokat, hogy azokat a szervezet energiaként hasznosíthassa. Természetesen ez a zsírégető hatás csak akkor érvényesül, ha rendszeres testmozgást végzel, és nem egész nap az íróasztalod mellett üldögélsz süteményt majszolva. Emellett amerikai kutatók azt is bebizonyították: a kávé fogyasztása 60%-kal csökkenti a testedzés utáni fáradtságot.

Csokoládés tej

A jelentős mennyiségű cukor helyett fehérjét tartalmazó italok hosszabb ideig biztosítanak vitalitást. Kutatások bebizonyították: azok a kerékpárversenyzők, akik az edzés alatt ezt itták, 50 perccel tovább bírták az iramot azokkal szemben, akik valamilyen energiaitalt fogyasztottak. Ráadásul az előbbi csoport tagjai kevésbé érezték magukat fáradtnak sportolás után. Bár a tejcukor hatása ugyan gyorsan érvényesül, a tejfehérjét a szervezet lassan bontja le, így ez utóbbi hosszú távon nyújt energiát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss