Elkészítés: A húst megtisztítjuk a fölösleges zsiradéktól és felkockázzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, a paradicsomot és a paprikát megmossuk, fölösleges részeitől megválunk, majd felkarikázzuk. Apró kockákra vágjuk a füstölt szalonnát is, és félretesszük.
Kevés olajat forrósítunk, beletesszük a vöröshagymát (a vöröshagymát megsózzuk), és kis lángon hagyjuk szépen dinsztelődni, amíg üveges lesz, közben természetesen kevergetjük. Mikor üveges a hagyma, hozzáadjuk a húst, átkeverjük néhányszor, hogy kifehéredjen a hús és engedjen egy kis levet (ha a hús nem szándékozik levet engedni, akkor természetesen öntünk mellé egy keveset). Hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, a fokhagymát és a borsot, jól átkeverjük, majd félrehúzzuk a tűzről, és hagyjuk egy szösszenetnyit hűlni. (Erre azért van szükség, hogy a pirospaprika meg ne égjen véletlenül.) Hozzáadjuk a pirospaprikát, és jól átkeverjük még egyszer, hadd jusson mindenhová. Ha ez is megvan, akkor felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Ezután kis lángon addig főzzük, amíg a hús megpuhul. (Előfordul különösen marhahúsnál, hogy nem akar puhulni, akkor főzzük fedő alatt, és kevergessük, hogy le ne kozmáljon.)
Ha már kezd puhulni a hús, akkor tegyük fel forrni a vizet a tésztának. Tegyünk bele sót és olajat, hogy íze is legyen, és lehetőleg ne tapadjon össze. Ha a víz felforrt, tegyük bele a tésztát, és főzzük a csomagoláson feltüntetett ideig.
Közben vegyük elő a felkockázott füstölt szalonnát, tegyük egy kis olaj kíséretében egy serpenyőbe, és süssük jól át, finoman ropogósra. Ha a tészta megfőtt, szűrjük és öblítsük le hideg vagy langyos vízzel (de ki ne hüljön a tészta).
Remélhetőleg ekkorra már a pörkölt is kész, és jó sűrű szaftja van.
A tésztát bekeverjük a túróval és a ropogósra sült füstölt szalonnával, és egy tálba tesszük. A pörköltet is szépen előkészítjük, hogy tálalható legyen, a tejfölt pedig szintén mellékeljük, hadd szedjen mindenki kedvére.
Ha tálaljuk, akkor a tányér 3/4 részére szedjünk túrós tésztát, a maradék 1/4 -re pedig pörköltet. A tésztát csurgassuk meg tejföllel és a pörköltet is szép vékonyan. Majd utolsó simításnak, csak a szépség kedvéért, vékonyan csurgassuk meg a tészta tetején a tejfölt egy kis pörköltszafttal.