Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pörkölt, tokány, curry - ragu, a gyorsan elkészíthető örök kedvenc

A tartalmasabb ebédek sorában előkelő helyet foglalnak el a különféle raguk és tokányok. A szaftos hús- és zöldségraguk nagyon jól kombinálhatóak, jelentős részük gyorsan elkészíthető, és nagyobb mennyiségben is könnyedén megfőzhetjük, épp ezért vendégvárás esetén is jó jöhet néhány bevált tokányrecept.

A legkedveltebb ragunk a pörkölt, amelynek számtalan variációja ismert a magyar háztartásokban. Már a pörkölt tökéletes elkészítési módja is házról házra változik, de az alapanyaga is sokféle lehet.

Pörkölt, a klasszikus magyar ragu

Klasszikusnak számít a marhahúsból készített pörkölt, leggyakrabban mégis a sertéscombból főtt változatával találkozni. Ennek anyagi és időbeli okai is vannak, a sertéshús olcsóbb és gyorsabban elkészül, ellenben soha nem lesz olyan szaftja, mint a marhahúsból készített pörköltnek. Kedvelt még a csirkehús, amiből paprikás kerül az asztalunkra (a fehér húsból készített pörköltet, főleg, ha tejföl is kerül a szaftba, akkor már a paprikás jelzővel kell, hogy illessük), de készíthetünk pörkölt jellegű ragut zúzából, virsliből, zöldborsóból vagy akár tojásból is.

Tejszínes tokányok

A paprikás raguk mellett nagyon kedveltek a tejszínes alapú tokányok, ahol a hosszúkás, falatnyi csíkra metszett alapanyagok egy lágy, de – sok esetben – rafináltan fűszerezett szószban pihennek.

Készíthetünk tokányt marhahúsból, sok esetben szárnyas (csirke vagy pulyka), sertés vagy nyúl kerül tokány formájába a tányérunkra. A tokánynál gyakori, hogy a húsok mellett a zöldségek is jelentősebb szerephez jutnak a fogásban, nem ritka, hogy a hússal azonos arányban képviseltetik magukat. A tokányokban gyakran találkozhatunk zöldborsóval, kukoricával, de bármilyen más, a húshoz és a szafthoz passzoló párolt vagy főtt zöldséggel is gazdagíthatjuk az elkészült ételt.

Raguk a nagyvilágból

Ha ragut készülünk főzni, akkor érdemes körülnézni az indiai konyha háza táján is. Számtalan remek ötletet találhatunk a különféle curryk között, amelyeknek egy részét nyugodtan  átemelhetjük a saját konyhánkba. Az indiai és thai curryk között ugyanis sok olyat találni, amely a magyar ízlésvilághoz közel áll, viszonylag kevés alapanyagot igényel, olyanokat amelyek nem beszerezhetetlenek, vagy megfizethetetlenül drágák és könnyen elkészíthető.

A krumpli- vagy karfiolcurry mellett érdemes kipróbálni a kókusztejjel készített - sok esetben brokkolival, kaliforniai paprikával vagy más zöldségekkel gazdagított - csirkeragukat is, amelyek üdítő változatosságot hozhatnak a hétköznapjainkba. A curry fűszerkeverék ma már szinte bármelyik élelmiszerboltban kapható, a tévhitekkel ellentétben nem mindegyik csíp, de azért a thai curry-pasztával érdemes óvatosan bánni.

Kísérletezz!

A raguk és tokányok nagyfokú önállóságot adnak. Nincsenek kőbe vésett receptek, ha tudjuk, hogy melyik alapanyag mennyi idő alatt készül el, betartjuk az elkészítés sorrendjét, ismerjük az alapanyagok viselkedését (mikor sűrűsödik be a tejszín, meddig kell dinsztelni a hagymát), akkor semmi sem akadályozhat meg benne, hogy kísérletezzünk, s újabb és újabb fantasztikus ragukkal örvendeztessük meg a családunkat, barátainkat. 

Ezek is érdekelhetnek