Elkészítés: A babot előző este vízbe beáztatom, a vizet többször cserélem rajta főzésig.
Másnap előkészítem a hozzávalókat. A hagymát apró, a paprikát és a paradicsomot nagyobb kockákra vágom, a fokhagymát fokhagymaprésen összezúzom. A babot leszűröm.
Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a hagymát, gyengén sózom, üvegesre párolom, ha igényli, kevés vizet öntök alá. Beleadom a paprikát és a paradicsomot, fűszerezem a borssal, a köménnyel, a majoránnával és a babérlevéllel, gyenge tűzön kellemes szaftot főzök belőle.
Eljött a bab ideje, bele is adom a szaftba, meghintem a pirospaprikával, mehet bele a piros arany, csemege vagy csípős – ki hogyan szereti, alaposan elkeverem, felöntöm a vörösborral, majd fedő alatt puhára főzöm. Többször ellenőrzöm, kóstolom, ha kell, utána fűszerezem, illetve pótolom az elfőtt levét vízzel, de inkább vörösborral.
Frissen, melegen, friss kenyérrel, savanyúval tálalom.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre