Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Póréhagymás-baconös tojáslepény (quiche lorraine)

MME MME
1
75 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 db egész tojás
  • 1 ek hideg víz
  • 1/2 tk só
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg bacon, kockázva
  • 15 cm póréhagyma, finomra vágva
  • 3 db tojás
  • 2,2 dl tejszín
  • 10 dkg ementáli sajt, reszelve
  • frissen őrölt bors
  • szerecsendió

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagyobb keverőtálba tesszük. A hideg vajat egy nagylyukú reszelőn ráreszeljük. Hozzáütjük a tojást, megsózzuk, vízzel nedvesítjük, majd az egészet morzsalékosra gyúrjuk. Nem kell teljesen kidolgozni, éppen csak álljon össze a tészta. Folpackba csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. 
  2. Közben egy serpenyőben 5-6 perc alatt kisütjük a bacont. Ha már kezd pirosra sülni, hozzákeverjük az aprított hagymát is, és további 2-3 percig pirítjuk. Hagyjuk hűlni. 
  3. A tojásokat felverjük a tejszínnel, megsózzuk, megborsozzuk, 2-3 késhegynyi szerecsendióval ízesítjük, és a sajt kétharmadát is hozzáadjuk. 
  4. A pihentetett tésztát kivesszük a hűtőből, és 2 mm vékonyra nyújtjuk. Kibélelünk vele egy kb. 26 cm átmérőjű piteformát. Nem baj, ha túllóg a tészta a sütőforma szélén.Visszatesszük a hűtőbe további 10 percre. 
  5. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A kibélelt formára sütőpapírt terítünk, majd fél kg rizst vagy babot öntünk nehezékként. A sütőbe tesszük, és 15 percig sütjük. Ezután kivesszük a nehezéket a papírral együtt, majd további 4-5 perc sütés következik. 
  6. Ha megvagyunk, beleborítjuk a hagymás keveréket, ráöntjük a tojásos, sajtos tejszínt, és a tetejére szórjuk a maradék sajtot. 170 fokra mérsékeljük a sütő hőfokát, majd 35 percig sütjük a lepényt. Hagyjuk langyosra hűlni. Friss salátával tálaljuk.

Megjegyzés

Recept és fotó: Baromfi Termék Tanács, Tojásszövetség - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss