Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne csak krémleves legyen belőle! Tippek, hogy mit készíts póréhagymából

A szegényesebb téli zöldségkínálat egyik kedvelt alapanyaga a jóízű póréhagyma, amely egyaránt kitűnő a hétvégi omlettbe, vagy bármelyik salátába, de ízletes hagymakrémlevest is készíthetünk belőle.

Az emberiség póréhagyma iránti rajongása nem új keletű, már az ókorban is kedvelt alapanyaga volt az asszíroknak, az egyiptomiaknak és a zsidóknak is, akik az Egyiptomból való meneküléskor kevés dolog hátrahagyását sajnálták, de speciel a póréhagymáért fájt a szívük.

Nem is csoda, hiszen a póréhagyma zseniális alapanyag. Jó ízű, nem csípős, könnyen dinsztelődik, hamar egészen krémes állagot képes felvenni, nyersen is finom. A vörös- vagy lila hagymát igénylő fogások, ételek esetében célszerű a póréhagymát is kipróbálni, körözöttben vagy más krémben, salátában, ragukban, levesekben, rakottasokban is megállja a helyét.


Krémleves póréból

Édeskés ízének és krémes állagának köszönhetően a dinsztelt póréhagyma kitűnő alapja a különféle hagymaleveseknek. Lehet önmagában felhasználni, de az is izgalmas eredményre vezethet, ha minél többféle hagymából állítjuk össze a levesünket. A sajtkrémlevesekhez, zöldségkrémlevesekhez is nyugodtan adható, nem csak mint a leves egyik alkotóeleme, hanem feltétként, betétként is kínálhatjuk a finoman dinsztelt póréhagyma-karikákat.

Póréhagyma töltelékbe, rakottasokba álmodva

A póréhagyma jó választás lehet, ha hagymás, de nem ütősen hagymás töltelékeket szeretnénk készíteni, a fogásban a sütéskor keletkező gőz és hő pont elegendő, hogy kellemesen megpuhuljon a hagyma. Nagyon jó partnere a tojásnak, így bármilyen tojásos töltelékhez, tojásos ételhez érdemes adni. Omlett, frittata, tortilla, tojásos töltelékkel készített pite, galette vagy quiche mind-mind olyan fogás, amelyhez jó választás lehet a póréhagyma.

Raguk póréhagymával

Lágy ízének köszönhetően nem csak a krémlevesekben van otthon a póréhagyma, hanem a különféle raguk alapjául is szolgálhat. Kifejezetten jó választás lehet zöldséges raguk esetében vagy szárnyasból, halból készült fogásoknál.

Ezek is érdekelhetnek