Az emberiség póréhagyma iránti rajongása nem új keletű, már az ókorban is kedvelt alapanyaga volt az asszíroknak, az egyiptomiaknak és a zsidóknak is, akik az Egyiptomból való meneküléskor kevés dolog hátrahagyását sajnálták, de speciel a póréhagymáért fájt a szívük.
Nem is csoda, hiszen a póréhagyma zseniális alapanyag. Jó ízű, nem csípős, könnyen dinsztelődik, hamar egészen krémes állagot képes felvenni, nyersen is finom. A vörös- vagy lila hagymát igénylő fogások, ételek esetében célszerű a póréhagymát is kipróbálni, körözöttben vagy más krémben, salátában, ragukban, levesekben, rakottasokban is megállja a helyét.
Krémleves póréból
Édeskés ízének és krémes állagának köszönhetően a dinsztelt póréhagyma kitűnő alapja a különféle hagymaleveseknek. Lehet önmagában felhasználni, de az is izgalmas eredményre vezethet, ha minél többféle hagymából állítjuk össze a levesünket. A sajtkrémlevesekhez, zöldségkrémlevesekhez is nyugodtan adható, nem csak mint a leves egyik alkotóeleme, hanem feltétként, betétként is kínálhatjuk a finoman dinsztelt póréhagyma-karikákat.
Póréhagyma töltelékbe, rakottasokba álmodva
A póréhagyma jó választás lehet, ha hagymás, de nem ütősen hagymás töltelékeket szeretnénk készíteni, a fogásban a sütéskor keletkező gőz és hő pont elegendő, hogy kellemesen megpuhuljon a hagyma. Nagyon jó partnere a tojásnak, így bármilyen tojásos töltelékhez, tojásos ételhez érdemes adni. Omlett, frittata, tortilla, tojásos töltelékkel készített pite, galette vagy quiche mind-mind olyan fogás, amelyhez jó választás lehet a póréhagyma.
Raguk póréhagymával
Lágy ízének köszönhetően nem csak a krémlevesekben van otthon a póréhagyma, hanem a különféle raguk alapjául is szolgálhat. Kifejezetten jó választás lehet zöldséges raguk esetében vagy szárnyasból, halból készült fogásoknál.