Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pompás nyári saláta uborkával, spárgával, lila krumplival

Salátát, főként, ha izgalmas az összetevők kombinációja, mindig, minden alkalomra szívesen készítek.

A jó saláták évszaktól függően, annyiféleképp variálhatók, hogy igazi szórakoztató foglalatosságot jelent újabb és újabb kombinációk kikísérletezése. Persze nem csupán készíteni szeretem, és nem is csak azért, mert nagyon egészségesek, szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtetők, de fogyasztani is. Alig akad a hétnek olyan napja, hogy valamilyen formában friss zöldségféle ne kerülne a tányérunkra. Gyorsan elkészül, mindig izgalmas. Ha pedig lehet párosítani a friss és valamilyen formában előkészített zöldségeket, olyan szenzációs salátakölteményeket lehet varázsolni az asztalra, hogy nem is kell hozzájuk külön kíséret! Persze nagyobb társaságban, grillezéshez is remek ötlet egy-egy tartalmas saláta.

Most olyasmit találtam ki, ami egyrészt a lassan végéhez közeledő spárgaszezon záróakkordja, egyben a nyári uborkaszezon nyitányaként is felfogható. Már csak azért is, mert friss uborkával, némi csemegeuborkával, olívabogyóval és kaprival is gazdagodott. Különlegességét - legalábbis színeiben - a nálunk még mindig ritkaságnak számító lila krumpli is fokozza. Belátom, hogy ez utóbbihoz nem lehet a sarki zöldségesnél hozzájutni (bár már számos helyen megtalálható), de az egyik nagyáruházban, szinte véletlenszerűen botlottam bele, ráadásul igencsak kedvező áron – hát nem lehetett kihagyni!

Jóllehet a saláta alkotóelemei könnyűek, tartalmassá a friss rozmaringgal is fűszerezett joghurtos mártás avatja. Lila krumpli helyett természetesen újkrumplival is remek, csak a színek lesznek kevésbé attraktívak. Aki szereti a könnyű, mégis tartalmas fogásokat, ebben biztosan nem csalódik!

Spárga, uborka és lila krumpli saláta

Hozzávalók:
50 dkg fehér spárga + víz, só, cukor a spárga főzéséhez
1 db nagyobb vagy 2 db kisebb kígyóuborka
3-4 db apró csemegeuborka
50 dkg lila krumpli (vagy újkrumpli)
1 szűk maréknyi fekete olívabogyó
1 szűk maréknyi kapribogyó
1,5 dl natúr joghurt
1,5 dl sovány tejföl (12%-os zsírtartalommal)
2 evőkanál majonéz (saját készítésű vagy késztermék)
2 -3 ágacska friss rozmaring levelei apróra vagdosva
1 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
½ citrom leve
só, frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés: A lila krumplit alufóliába csomagoltam, és nagyjából 40 perc alatt a sütőben megsütöttem. Hűlni hagytam, majd meghámoztam, nagyjából 1 cm-esre kockáztam.
A spárgák fás szárait letörtem, meghámoztam, 2 cm-esre daraboltam, sóval, cukorral és citromlével ízesített vízben 5-6 perc alatt roppanósra főztem, leszűrtem, hűlni hagytam.
A kígyóuborka héját széles csíkokban eltávolítottam, néhány helyen azonban meghagytam.
Az olívát kimagoztam, félbevágtam, a nagyszemű kaprikat elfeleztem. A csemegeuborkát egészen apró kockákra vagdostam.
A joghurtot, a tejfölt, a majonézt tálba kanalaztam, sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel és rozmaringgal fűszereztem, és alaposan elkevertem.
Minden egyéb előkészített összetevőt egy méretes salátástálra halmoztam, kissé átforgattam, majd az öntettel meglocsoltam. Tálalás előtt 1 órát pihentettem a frizsiderben.

Fogyasztható friss péksüteménnyel vacsorára, de grillezett zöldségek, húsok, halak vagy épp bundázott szárnyasok, rántott sajt mellé is kitűnő, frissítő köret!

Ezek is érdekelhetnek

Friss