Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pompás gyümölcskenyér

90 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 20 szelethez:
  • 8 dkg mazsola
  • 8 dkg puha aszalt füge
  • 8 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg cukrozott citromhéj
  • 5 dkg cukrozott narancshéj
  • 16 dkg finomliszt
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • diónyi vaj a formához
  • 2 evőkanál liszt a formához
  • 12,5 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál rum
  • A mázhoz és a díszítéshez:
  • 10 dkg tortabevonó étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál aprított mandulapehely

Elkészítés

Elkészítés: A mazsolát 1 órára langyos vízbe áztatjuk, alaposan lecsepegtetjük. A fügét, a sárgabarackot, valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat apróra-finomra vágjuk.

Papírkendővel szárazra törölgetjük a mazsolát, a vágott gyümölcsökhöz adjuk, megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 2 evőkanál liszttel, hogy le ne szálljanak majd a massza aljára, lazán összekeverjük. Szitakanálba tesszük, lerázzuk róluk a felesleget, amit visszaszitálunk a kimért liszthez, végül hozzákeverjük a sütőport is.

Kikenünk vajjal és beszórunk liszttel egy 1-1,2 l űrtartalmú őzgerincformát - a felesleges lisztet kirázzuk/ütögetjük belőle. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, apránként hozzáadjuk a lisztet, a rumot, majd az aszaltgyümölcs keveréket, és gyengéden, de alaposan összekeverjük.

Az őzgerincformába szedjük-simítjuk a masszát, az alját szelíden a munkalaphoz veregetjük, hogy mindenütt jól kitöltse, és a középső bordamagasságra állított rácson kb. 50 percig sütjük.

A formában 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk egészen kihűlni.

Sütőpapírral beterítünk egy nagyobb méretű kerek tálcát, és a ráccsal együtt ráemeljük a gyümölcskenyeret.

A felaprózott csokoládébevonót meleg vízfürdőben felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, és a sütemény tetejére csorgatjuk úgy, hogy mindenütt bevonja . A csokoládé tetejére egy evőkanál aprított mandulapehelyt szórunk (morzsa cukorral is megszórható), és hagyjuk egészen megszáradni.

Tálaláskor a bordázat mentén szeleteljük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss