Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Véget ért a Bocuse d'Or: fantasztikus eredményt ért el a fiatal magyar csapat!

default user icon
MME
Hatalmas izgalmak közepette hiredettek eredmény a világ legrangosabb szakácsverenyén, a Bocuse d'Or-on, Lyonban, ahol Magyaroszágot Pohner Ádám séf és csapata képviselte. A küzdelem totális skandináv győzelemmel zárult: az arany szobrocskát Dánia, az ezüstöt Svédország, a bronzot Norvégia vitte haza. A magyar csapat rendkívül koncentrált versenyzéssel a 12. helyen végzett.

Az idén 32 éves, Paul Bocuse francia séflegenda által alapított szakácsverseny világdöntője két napon át zajlott a franciaországi Lyonban. A ma esti eredményhirdetésen, a dobogón, az abszolút skandináv dominancia volt jellemző: az arany szakácsszobrot Dánia, az ezüstöt Svédország, a bronzot Norvégia kapta.

A 25 éves Pohner Ádám séf és a 21 éves Csillag Richárd commis által vezette csapat a 12. helyezést ért el a 24-ből,

ami igazán fantasztikus eredmény a fiatal gárdától. Ott vagyunk az erős középmezőnyben, a gasztronagyhatalmak mögött. Gratulálunk és köszönjük!

A Pohner Ádámmal és Csillag Richárddal készült interjúnkat, itt nézheted meg!

A különdíjasok:

A legjobb poszer díja: Marokkó

A legjobb commis díja: Dánia

A legjobb tányértéma különdíja: Franciaország

A legjobb hústál díja: Finnország

Ez történt a versenyen

A Bocuse d'Or idei döntőjén, a magyar csapat az első, keddi nap reggelén rajtolt a döntőben. Pohner Ádám értékelése szerint a versenynapon a tervezettnek megfelelően teljesített a csapat, mindent meg tudtak csinálni, amit elterveztek.

"Nagyon intenzív és hosszú nap volt, nem tudom egyelőre megmondani, hogyan állunk. Nem láttam senki más munkáját, csak azt tudom, hogy amit szerettünk volna, azt megcsináltuk" - mondta. Kiemelte: a csapat nagyon jól dolgozott együtt, és sikeresen legyőzték a felmerülő technikai problémát, nevezetesen a gyorsfagyasztó bekrepálását: a marokkói csapat nyújtott segédkezet.

"A verseny már csak a hab a tortán, az ezt megelőző hónapokban már megmutatkozott, hogy jó csapat vagyunk. Ez már csak show volt".

A csapatoknak minden évben két ételt kell elkészíteniük. A versenytémák ezúttal két tavaly elhunyt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket.
Az idei tányértéma egy francia klasszikus, a zöldség chartreuse, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell elkészíteni.

A hústál kötelező alapanyaga pedig a csontos borjúkaraj, kihívás azonban, hogy az ételt kötelező a csonttal együtt elkészíteni. A hústálat úgy kell megalkotni, hogy utána 14 adagban lehessen tálalni, és az ételhez minimum egy másik borjúrészt - lábat, vesét, mirigyet, májat vagy pacalt - is fel kell használni.

A magyar szakácsnál a hústéma főszereplője a Carré de Veau „Balaton” fantázianevet viseli. A tálon szerepel egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio és retek „gombóc”, mustáros zöldborsó, hagyma tart, és egy rendkívül különleges „derelye”.

A tányértéma Chartreuse „Hommage Robouchon” nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepel még egy tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint pastis mártás.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia és a magyar csapat elnöke a hétfői sorsolás szerint a hústál zsűrizésében vett volna részt, egy váratlan betegség miatt azonban át kellett adnia a helyét. Helyette a zsűrihez Széll Tamás séf csatlakozott, aki már kétszer is képviselte Magyarországot a versenyen: 2013-ban a 10. helyet szerezte meg Lyonban, majd az európai kontinensdöntő megnyerése után 2017-ben a 4. helyen futott be a világdöntőben.

10 DOLOG, AMIT POHNER ÁDÁMRÓL A BOCUSE D'OR MAGYAR VERSENYZŐJÉRŐL TUDNOD KELL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss