Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pizzás csigák

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 kávéskanál só
  • 2 tojás
  • kb. 2,5 dl langyos víz
  • 8 dkg lágy vaj
  • 1 tojássárgája a lekenéshez
  • 3 evőkanál + 1 kávéskanál napraforgóolaj a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 14 dkg paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • bors
  • csipetnyi cukor
  • 1 kávéskanál oregano
  • 1 ág rozmaring (10 cm-es)
  • 10-12 bazsalikomlevél
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • 5 dkg reszelt trappista sajt a tetejére

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, és hozzákeverünk a szélekről egy kevés lisztet (kovászt készítünk). Letakarva 10 percig kelesztjük.

1 dl langyos vízben elkeverjük a sót és a 2 tojást, majd a vajjal együtt a liszthez keverjük, és (szükség szerint még 1/2 dl langyos víz hozzáadásával) hólyagosra dolgozzuk ki (egészen lágy tésztát fogunk kapni). Letakarjuk, és meleg helyen 30 percig (duplájára) kelesztjük.

A tölteléket elkészítjük: a paradicsompüréhez hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdeket, a felaprított vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, pici cukrot teszünk bele. A zöldfűszereket (rozmaring, bazsalikom) összevágjuk, és a szárított oreganóval a püréhez adjuk. Hozzáadjuk az olívaolajat és a reszelt parmezánt.

Kibélelünk sütőpapírral 2 db 26 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformát.

A tésztát átgyúrjuk, kinyújtjuk kb. 40 cm*40 cm-es lapra. Szélein 2-2 cm-t, középen pedig 4 cm-t üresen hagyva elkenjük rajta a krémet, majd két oldalról elindulva szorosan feltekerjük, végül középen kettészeljük. Így két rudat kapunk. A rudakat 2,5-3 cm vastag darabokra szeleteljük, kb. 24 darab lesz.

Az alsó részüket kicsit összenyomva a két tortaformába rakosgatjuk őket, némi távolságot hagyva köztük. Oldalukat körbekenjük 3 evőkanál napraforgóolajjal. Konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg kitöltik a formát.

Ekkor a tetejüket lekenjük a maradék 1 kávéskanál napraforgóolajjal elkevert tojássárgájával (megszórhatjuk reszelt trappista sajttal is), és 220 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. A sütőbe tegyünk forró vízzel teli edénykét, mert a tésztának nagyon jót fog tenni a keletkező gőz. Ha nagyon pirulna a tetejük, akkor takarjuk le alufóliával.

A formákban kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatosan vegyük le a tortakarikát, és csigákra bontva (vagy tortaszerűen szeletelve) kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss