Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pizza: művészet és szenvedély

Lehet, hogy szerte a világon készítenek pizzát, de csak egyféle igazi nápolyi pizza van: az, amelynek elkészítési módját nyolc fõ- és hat alckikkelyben írta elõ Olaszország.
A szabályok kemények: megadják a pizza alakját, magasságát, a feltéteket, sõt még azt a módot is, ahogyan az olívaolajat rá kell önteni a tetejére.

Ahogy Alfredo Folliero, az EU Hagyományos Pizzakészítõk Szövetségének képviselõje fogalmazott: "pizzát készíteni mûvészet, szenvedély kell hozzá".

A tészta "lágy, nyúlós, de nem ragadós" kell, hogy legyen, legalább hat órát kell pihentetni, majd keleszteni, tökéletes kör alakúra kell formázni - szigorúan csak kézzel. A pizza közepe nem lehet magasabb egyharmad centiméternél, szélei pedig legfeljebb 2 centiméter vastagok lehetnek.

A hagyományõrzõ pizzakészítõk úgy tartják, csak háromféle nápolyi pizza van: a Marinara hagymával és oreganóval, a Margherita bazsalikommal, paradicsommal és a déli Appeninekbõl származó sajttal, az extra Margherita pedig campaniai bölénymozzarellával készül.

Ezek is érdekelhetnek

Friss