Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Lépésről lépésre: így lesz tökéletes és omlós a pitetészta

default user icon
Török Zsuzsa Desszert
0
A gyúrt omlós tészta ideális alap kiadós édes és sós töltelékek alá. Kevés hozzávalóból egykettőre összeállítható, ráadásul a felhasználásig a hűtőben tárolható. Érdemes egyszerre több adagot készíteni belőle, ha kedvenced a pitetorta és a quiche.
Hirdetes

PITERECEPTEK >>> 

A siker záloga a gyorsaság

A receptben előírt hozzávalók (liszt, zsiradék, cukor, esetleg tojás) mindegyike legyen hideg, és a kezedet is hűtsd le hideg vízzel. Fontos továbbá, hogy hideg felületen dolgozz. (A legjobb egy márványlap.)

A KLASSZIKUS RÁCSOSTÓL A MORZSÁSIG - TERÍTÉKEN A SOKSZÍNŰ ALMÁS PITE! >>> 

Az átszitált lisztet ujjaid begyével morzsold össze a vajjal vagy margarinnal. Ezután add hozzá a cukrot, és a többi alapanyaggal együtt gyúrd simára minél rövidebb idő alatt, mert a megolvadt vajtól a tészta szétesik. Nem baj, ha még látszanak benne kis vajdarabok!

Az összeállt masszát formázd cipóvá, és folpakba csomagolva tedd a hűtőbe lehetőleg 2-3 órára, de legalább 30 percre.

PITE, A MEGUNHATATLAN >>> 

Nyújtás előtt az előre elkészített és a normál hűtőtérben tárolt, valamint a felengedett fagyasztott tésztát szobahőmérsékleten pihentesd 10 percig. Ezzel megakadályozhatod, hogy sütés közben túlságosan összeessen a forró sütőben.

A nyújtás fortélya

Nyújtás előtt – és szükség estén közben is – vékonyan lisztezd meg a munkafelületet. Túl sok liszttől a tészta megkeményedhet! Ebben a munkafázisban is gyorsan dolgozz, mert a tészta rosszul viseli a kezed melegét.

A pihentetett tésztát két darab folpak vagy szilikonos sütőpapír között is kinyújthatod. Így kevésbé melegedik fel benne a vaj, ráadásul a papír segítségével könnyebb átemelni a tésztát a sütőformába.

VARIÁCIÓK TÚRÓS PITÉRE >>>

A tésztát akkorára nyújtsd ki, hogy a pereméig kitöltse a formát. A művelet közben időről időre forgasd el, így könnyebben kialakíthatod a kívánt alakot.

Belehelyezés után körben óvatosan nyomkodd a forma oldalához a tésztát, majd vágd le a túllógó széleket. A felesleg magától leesik, ha sodrófát hengergetsz a kibélelt forma tetején.

A tészta alját szurkáld meg villával, hogy a sütés közben keletkező gőzök eltávozhassanak.

Vakon sütés

Erre a műveletre azért van szükség, hogy a később vastag töltelékkel megrakott tészta biztosan átsüljön, ne maradjon nyers, szalonnás.

GYORS ÉS KÖNNYŰ: CITROMOS ÁLOMPITE FÉL ÓRA ALATT >>> 

Terítsd le a tésztával kibélelt formát sütőpapírral, és önts rá nehezéknek szárazbabot, -borsót, lencsét vagy rizst. (Ezeket többször is felhasználhatod.)

Told a tésztát az előmelegített sütőbe, majd süsd a receptben megadott hőfokon és ideig, általában 10-20 percig.

Vedd le a tésztáról a sütőpapírt a nehezékkel együtt. Ezután tojással lekenve visszatolhatod a sütőbe 1 percre, hogy plusz védőréteget képezz a tészta és töltelék között.

Befejező lépések

Készítsd el a tölteléket, és oszlasd el egyenletesen az elősütött tésztán. Lédús gyümölcstöltelékek alá szórhatsz egy kevés zsemlemorzsát, finomra morzsolt babapiskótát vagy ledarált háztartási kekszet nedvszívónak.

GALETTE, A FRANCIA PITE >>> 

Végül süsd készre a pitét a receptben megadottak szerint. Közben ne nyitogasd az ajtót!

A sütési idő utolsó harmadában ellenőrizd a tésztát szemrevételezéssel, tűpróbával.

NYÁRI PITETORTÁK SÓSAN ÉS ÉDESEN >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Hirdetes
Hirdetes

Magazin

Hirdetes
Hirdetes