Keress receptre vagy hozzávalóra

Pita gyros-hoz

default user icon
37 4.7/5

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 tk cukor
  • 1/2 ek só
  • 5 dl langyos víz

Elkészítés

    1. Egy kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, majd az átszitált a liszthez adjuk, és összegyúrjuk még annyi vízzel, hogy lágy, kenyértészta állagú masszát kapjunk. Ezután letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
    2. Lisztes kézzel 10-15 golyót formázunk a masszából, majd 15 percig pihentetjük mindet. Közben a sütőt a lehető legforróbbra, 250-300 fokra előmelegítjük.
    3. A golyókat jól belisztezve 1/2 cm vastagra, pita nagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kilisztezett tepsibe tesszük mindet, majd 2-3 percre betoljuk a forró sütőbe. A sütőablakon át nézzük, és amikor felpúposodik, megfordítjuk, és a másik felét is zsemleszínűre sütjük. Egy tálba szedjük, ésletakarjuk egy konyharuhával (különben ropogós és kemény lesz).
    4. Ha kihűlt, készíthetjük a gyrost.

Megjegyzés

10-15 db lesz belőle (ki milyen nagyot szeret), jól fagyasztható és mikrózható. Ha sütésnél fehér marad, az sem baj, nem szabad túlsütni.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Mijáú 6 hónappal ezelőtt
Ma házi gyrost ebédeltünk, a receptednek köszönhetően, én fele mennyiséget készítettem (6 felé osztottam a kész tésztát) és Szarvasi teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel és egy zacskó porélesztővel , az eredmény szuper lett. Sokat kínlódok a sütővel, mert régi gázsütő és ugyan van már két tégla az aljában, de nem sokat segít, mindennek odaég az alja, ez esetben viszont a sütő tökéletesen szuperált, jó forró volt és szépen átsültek a piták. Volt amelyiknek az egyik fele vékonyabb lett és volt amelyik nem púpozodótt fel, de beletoltam a kést és vájtam bele üreget, szóval van még, amin javítanom kell, de a recept nagyon jó. Köszönet érte, de tényleg!
gpapa77 5 évvel ezelőtt
Ez egy tökéletes recept.Köszi!
brigipraga 5 évvel ezelőtt
Sziasztok, nekem szárított élesztővel is sikerült (fél adaghoz egy tasak). köszönöm!
Sweetiepie 6 évvel ezelőtt
Én tegnap már sokadjára készítettem el, de most először rozsliszttel. Szép szürkés-barna színű lett :)) és isteni finom. Ha lehet még finomabb, mint búzaliszttel. Több is lett belőle kb. 21-22 darab.
Gólyanéni 6 évvel ezelőtt
Szenzációs!
czmoney78 6 évvel ezelőtt
Megcsináltam, tökéletes!Csak ajánlani tudom!Kb. 200 Ft-ból 13 pita!
tinacicca1977 6 évvel ezelőtt
Sütve lehet fagyasztani,mert még a fagyasztóban is képes kelni tovább a tészta (pizzatésztával már jártam így!) . Kiveszed,átmikrózod,és eszeeeed! :) Én ezt kóstoltam már és hmmmmmmmmmm.......mennyeien finom volt!!! :D El is mentettem! Kössz! :)
vancsabarbi 6 évvel ezelőtt
Amindenit!!! Hálás köszönet a receptért, ha én tudom, hogy ez ilyen egyszerű!!! Egy szépséghiba volt a dologban: a sütőpapírom nem bírta a hőt az első adagnál, de a másodiknál csak liszteztem a tepsit. Izgultam, de ez mostantól mindennapos recept! A sikerélményért még egyszer köszönet :)
dobi86 6 évvel ezelőtt
Király lett! :)
zsobartha 7 évvel ezelőtt
Én 1 evőkanál sót raktam bele, illetve kevés olajat és borsot! De valami isteni lett!!!Nagyon köszi a receptet:)!

Hasonló Receptek

Magazin