Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pisztrángot az ünnepi asztalra!

A karácsonykor megugró halfogyasztás egyik főszereplője a pisztráng. A leveshez felhasznált ponty és harcsa mellett a pisztráng inkább előételként vagy főételként kerül az asztalunkra.

Pisztrángból igen sokféle létezik. Az édesvízben élő pisztráng mellett ott a tengeri pisztráng, amelynek húsa a lazacokéra hasonlít, és akkor még nem beszéltünk a ritka tavi pisztrángokról, amelyek főleg Kanadában találhatóak meg.

Az általunk elfogyasztani kívánt pisztráng nagy valószínűséggel valamilyen pisztrángnevelő telepről származik, amiből most már több jó nevű is található az országban, így ha biztosra szeretnénk menni, akkor magunk is kiválaszthatjuk – vagy adott esetben ki is foghatjuk – az ünnepi asztalra szánt halakat.

Aki maga szeretné becserkészni a szentestére szánt halat, az se csüggedjen, az észak-magyarországi patakokban gyakorta előfordul ez a rafinált hal, aminek a kifogása kitartást, türelmet, jó kondíciót és remek legyező technikát igényel. Akiben mindez megvan, az sebes vagy szivárványos pisztrángot vihet haza.

A jó minőségű alapanyagból sokféle ételt készíthetünk. Érdemes kipróbálni a füstölt pisztrángot, amely tökéletes különféle előételekhez, levesbetét gyanánt is megállja a helyét, de felhasználhatjuk salátákhoz, sőt akár mártásokat, különféle krémeket is gazdagíthatunk vele. Nagyon egyszerű és remekül hangzó levesbetét a halgaluska, ahol egyszerűen a klasszikus galuskatésztát bolondítjuk meg némi fűszerrel és a füstölt hallal, majd a kiszaggatott tészta a szokásos módon belefő a levesbe.

A konyhakész, kipucolt halat felhasználás előtt érdemes kívül-belül hideg vízzel átöblíteni, leellenőrizni, hogy tényleg rendesen ki lett-e tisztítva, majd papírtörlővel áttörölni. Az így előkészített hallal valószínűleg már nem fognak kellemetlen meglepetések érni.

A friss pisztrángot a legjobb, ha grillezzük, de a téli időszakban is rengeteg módszer áll rendelkezésünkre. A halat javasolt fóliába csavarva sütni. Ilyenkor semmi más dolgunk nincs, mint a megtisztított - pikkelyeitől megszabadított, kibelezett – halat kívül-belül besózni, majd zöldfűszerekkel, esetleg vékonyra szelt citruskarikákkal vagy sonkával, baconnel megtölteni, majd a halat fóliába csomagolva egy tepsibe fektetni, és a sütőben megsütni. Ennél a módszernél a hal tökéletes megpárolódik, a mellé tett fűszerek, alapanyagok illata, íze teljesen átjárja a hal húsát.

A halat azonban nem csak fóliába csavarhatjuk, hanem akár sókérget is vonhatunk köré. Ilyenkor nem kell előzetesen sózni a halat, csak fűszerezni. A sókéreg kialakításához semmi másra nincs szükség, mint  - 2 db 30 dkg-os halnál 2 kg - sóra, aminek egy részét a tepsi aljába fektetjük. Erre kerül a hal, amit sóval meghintünk, majd – hogy összeálljon a kéreg – kis vízzel megspriccelünk és azonnal a sütőbe toljuk. A hal csak akkor kerüljön rá a sóra, ha a bevonás után rögtön sütni fogjuk. Túl sok vizet nem érdemes ráspriccelni, mert a halból párolgó nedvesség pont elegendő lesz a kéreg kialakulásához. A megsült halat a sókéregre mért erősebb koppintással tudjuk kiszabadítani a burkából. Aki ódzkodik ettől a módszertől, de szeretne finoman sós pisztrángot enni, annak javasolt, hogy a halat sótéglák közt süsse meg.

Ha azt szeretnénk, hogy ropogósabb legyen a hal, akkor sütőpapírral kibélelt tepsibe fektessük a sózott, fűszerezett, ízesített halat, majd kenjük be kis olívaolajjal, finoman sózzuk, borsozzuk, és így süssük meg. A 25-30 dkg körül mozgó pisztrángok esetében ez a sütési idő nagyjából fél óra. A halakat azonban nem csak sóágyon süthetjük, hanem különféle gyümölcsökből, zöldségekből is készíthetünk nekik nyoszolyát.

A sütőben való elkészítés mellett a pisztrángot vagy pisztrángfilét olajban is kisüthetjük. Ilyenkor a fűszerezés részben az olajjal történik, azaz a sütéshez használni kívánt olajban futtatjuk meg a zöldfűszereket vagy épp a héjában hagyott fokhagymát (ami így nem fog megkeseredni). A klasszikus megoldás, azaz a paprikás lisztben történő forgatás a pisztráng esetében is jól működik, de a halat simán lisztbe fogtava is süthetjük.

Ha semmilyen panírt nem alkalmazunk, akkor a halat a forró zsiradékba kerülés előtt alaposan töröljük át, hogy száraz legyen, így ropogósabbra fog sülni. A halat lehet olaj és vaj keverékében, esetleg kevés zsírban is kisütni, ahogy kedvünk és ízlésünk diktálja.

Zöldfűszeres pisztráng serpenyőben sütve

Hozzávalók:
2 db 25-30 dkg-os konyhakész pisztráng
2 teáskanál morzsolt zsálya
2 ág friss kakukkfű

3-4 gerezd fokhagyma
frissen őrölt feketebors
5 dkg vaj
olívaolaj

Elkészítés: A megtisztított halakat átmosom, majd alaposan megtörölgetem. Ezután kívül-belül finoman megsózom, majd a belsejébe borsot tekerek, megtöltöm zsályával, és egy-egy ágnyi kakukkfű is kerül a hasukba. Egy nagyobb, mélyebb serpenyőben kevés olívaolajat hevítek, abba teszem a vajat, majd a héjas fokhagymagerezdeket. A halakat 5-6 percig sütöm mindkét oldalukon. Zöldséggel körítve, melegében kínálom.

Füstölt pisztráng krém

Hozzávalók:
15 dkg füstölt pisztrángfilé
25 dkg mascarpone
1-2 teáskanál tejszínes tormakrém
frissen őrölt feketebors

1 zöldcitrom (lehetőleg kezeletlen)
1 citrom

Elkészítés: A filét villával alaposan megtöröm, vagy ha nagyon homogén krémre vágyom, akkor aprítóval elkrémesítem. Ezután a halat a mascarponéval elkeverem, majd tormakrémmel, sóval, borssal ízesítem. Hozzáfacsarom fél citrom levét és ráreszelem egy zöldcitrom héjának a felét. Alaposan átkeverem, és hűtve, pirítóson kínálom.

Ezek is érdekelhetnek