Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pisztráng és tejfölös gombaleves - Szilvásvárad finomságai

default user icon
MME
Körbe kóstoljuk Magyarországot! Sorozatunk egy-egy tájegység finomságait és gasztronómiai érdekességeit mutatjuk be. Most a csodálatos Szilvásváradot barangoltuk be.

A leginkább pisztrángjairól és vízeséséről ismert Szilvásvárad a Bükki Nemzeti Parkban található. A Szalajka-völgy az ország legvonzóbb túracélpontjai közé tartozik. A völgyben működik az 1908-ban megépült kisvasúthálózat egyik szakasza. Aki nem akar vonatra szállni, az gyalog is bejárhatja a Szalajka-patak mentén haladó túrát. Ott végigsétálva megnézheti a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumot, a pisztrángnevelőt, a sziklaforrást és a szabadtéri erdészeti múzeumot. Itt található Szilvásvárad leghíresebb látványossága, a Fátyol-vízesés. A tucatnyinál is több lépcsőn lezuhogó víz minden évszakban más és más képet mutat. 

Szintén sok embert vonz Szilvásváradra a lipicai ménes, amely lovainak tenyésztését a 18. században kezdték el. Ekkor érkeztek meg az első törzsalapító mének, utódaikat ma is szigorúan számozva tartják számon. 

Az itt élő emberek a pisztrángok mellett a különféle vadak húsát is előszeretettel fogyasztották, nemcsak sültként, hanem leves formájában is.

Az erdő közelsége miatt közkedveltek voltak a gombás ételek, például a különféle tejfölös gombalevesek. A finom ételekhez kellemes - elsősorban bükki borvidékről származó - borokat is kóstolhatnak a régióba látogatók.

BECSINÁLT LEVES ÉS BOCSPOR - SOMOGY MEGYE FINOMSÁGAI>>> 

A KÜRTŐS KALÁCSTÓL A PULISZKÁIG: AZ ERDÉLYI ÍZEK NYOMÁBAN>>> 

MIT EGYÜNK A DUNKANYARBAN? GASZTROTÚRA SZENTENDRÉTŐL VÁCIG>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss