A húsos császárszalonnát ízlés szerint felkockázzuk. A vöröshagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük.
A pisztáciát teflon serpenyőbe tesszük, és egy pár pillanat alatt megpörköljük. Ezután egy pár szemet félreteszünk, a többit pedig ledaráljuk.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a felkockázott császárszalonnát, és elkezdjük sütni. Amikor már kezd pirulni, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és együtt pirítjuk szép pirosra.
Ezután megszórjuk az őrölt pisztáciával és a reszelt sajttal, felöntjük a tejszínnel, ízlés szerint megborsozzuk, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy kissé besűrűsödjön.
A metélt tésztát (vagy pappardellét) enyhén sós vízben kifőzzük, majd kiszedjük a főzővízből, kicsit lecsepegtetjük, majd hozzáadjuk a pisztáciás-szalonnás raguhoz, és alaposan összeforgatjuk.
Az elkészült tésztát tányérra halmozzuk, megszórjuk a félretett pisztáciával és sajtforgáccsal, majd úgy kínáljuk.