Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pisztácia, mosolygó dió

default user icon
SB
Szőlőszerű fürtökben terem a pisztácia, melyet elsősorban rágcsálnivalóként fogyasztunk, pedig megbolondíthatunk vele finom húsos fogásokat és édességeket is. A pisztácia fagyi pedig nem csak Terence Hill kedvence.

Hol terem a pisztácia?

Szíriától Afganisztánig őshonos, de ma már Ausztráliától Kaliforniáig rengeteg helyen termesztik. Sába királynője annyira kedvelte állítólag a pisztáciát, hogy a köznépnek minden szemet be kellett szolgáltatnia. A legtöbb pisztácia Kínában fogy, majd az USA következik, szorosan követi őket Oroszország és India. Kedveli a meleget, de kibírja a mínusz 10 fokos hideget is.

Hólyagos mandula, hólyagos mogyoró néven is ismert, Iránban mosolygó diónak hívják. Olajos magva zöldes színű, héja bézs. A magok halk pukkanással még a fán szétnyílnak. A fáról már kinyílva szedik le a pisztácia termését. A legaromásabbak a legjobban kinyílt magok.

TELE VAN VASSAL ÉS KÁLIUMMAL

Napi egy-két maroknyi pisztácia elfogyasztása (természetesen mozgás és egészséges táplálkozás mellett) bizonyíthatóan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, mivel jó hatással van az antioxidánsok szintjére és a koleszterinszintre is.

Nemcsak sósan finom

Leggyakrabban nyersen, illetve pirítva vagy sózva fogyasztjuk. A sózatlan pisztáciából kiváló fagylalt készíthető, de használják baklavákba is, és az olasz mortadellákban is megtalálható. Az olaszok kétszersült süteménye, a biscotti manapság gyakran készül a hagyományos mandula helyett pisztáciával vagy fenyőmaggal. S természetesen csodásan finom pisztácia fagyi is készíthető belőle.

PISZTÁCIAOLAJ

Speciális üzletekben kaphatunk zöldes színű pisztáciaolajat, mely különleges zöldes színű, édeskés olajfajta. Elsősorban tejszínes ételekhez, levesekhez, süteményekhez, gyümölcssalátákhoz használhatjuk.

Ismeritek a masztikát?

Masztikának, masztixgyantának hívják a pisztáciafából kizárólag egy kis görög szigeten, Hioszon termő pisztáciafa gyantáját. Hiosznak is csak hét településén tudják termeszteni. Édességekhez használják, illetve gyomorbántalmak enyhítésére, de a gyógyszeriparnak is fontos alapanyaga, használják rágógumiba is.

Pisztáciával sült narancsos csibe

Hozzávalók

4 csirkemell vagy pulykahús
10 dkg pisztácia (őrölve)
4 szelet sajt
1 tojás 1 evőkanál tejjel felkeverve
liszt a hús megforgatásához
vaj
1 pohár likőr
2 narancs leve
2 kimagozott narancsgerezd

Elkészítés: Kiklopfojuk a csibét, a szeleteket megszórjuk pisztáciával, sózzuk, borsozzuk. Ráteszünk egy-egy szelet sajtot, majd feltekerjük és megtűzzük fogpiszkálóval. Megforgatjuk a tojásban és a lisztben. Lapos serpenyőben vajon aranyszínűre sütjük (15-20 perc). Ráöntjük a likőrt, ráteszünk egy fedőt, és rövid ideig hagyjuk, hogy átjárja az alkohol aromája. Ha nincs kéznél likőr, egy pici testes borral locsoljuk meg, és ugyancsak hagyjuk benne párolodni pár percig. Ezután kivesszük a húst, a megmaradt lébe (nem lehet túl sok) beleöntjük a narancslevet, majd forraljuk, amíg besűrűsödik. Fűszerezzük (esetleg szegfűszeg, fahéj, cukor, ki hogy szereti), és hozzáadunk egy darabka vajat, hogy krémes legyen. Átszűrjük, és ebbe beletesszük a narancsot. Együtt kínáljuk.

 

Pisztáciás marcipánpraliné

Hozzávalók:
30 dkg marcipánmassza
7 dkg őrölt pisztácia
4 evőkanál rum
40 dkg tortbevonó csokoládé
5 dkg tejcsokoládé

Elkészítés: A marcipánt az őrölt pisztáciával és a rummal jól összedolgozzuk. A masszából sütőpapírral bélelt tálcára nyomózsákból, vagy két bevizezett kiskanál segítségével 3 centi átmérőjű gömböket formálunk. Legalább egy napig száradni hagyjuk. Ezután a tortabevonót vízgőzön megolvasztjuk, és a gömböket villára szúrva egyenként belemártjuk. Jól lecsöpögtetjük, és azonnal minyonpapírba pottyantjuk. Ha megszilárdultak, a tetejüket felolvasztott tejcsokoládéval megspricceljük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss