Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Piszke, piszke, ribiszke

default user icon
SB
Jókai Mórról az a hír járta, hogy csak a kimagozott ribizlidzsemet volt hajlandó elfogyasztani. De tudunk ennél érdekesebbet is a ribizliről. Összefoglaló.
Ribizli

Júniusban hozza gyümölcsét a másfél méter magasságú ribizlicserje, mely Nyugat-Európában őshonos, a Kárpát-medencétől keletre nem terjedt el. Belgiumban és Franciaországban az 1600-as évektől nagy mennyiségben termesztették. Nálunk főleg a Duna–kanyar környékén és a Nyugat-Dunántúlon vannak nagy ribizli-termőhelyek, de a Fertő-tó környékén vadon is megterem. Rokona a piszke, vagy ahogy nevezik még büszke, egres.

Fehér, piros, fekete

Fehér és fekete ribizli is létezik, de leggyakrabban a piros ribizlivel találkozhatunk a piacokon. A fehér ribizli nálunk viszonylag ritka, holland ribizlinek is nevezik.


 
Hogy a legjobbat vegyük, figyeljük a ribizli szárának frissességét, és ellenőrizzük, hogy a szemek nincsenek-e összenyomódva. A hűtőszekrényben 1-3 napig áll el. Jól fagyasztható, és a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan gurulósr ribizlit fogyaszthatunk télvíz idején, ha tálcán előfagyasztjuk, és csak ezután dobozoljuk, zacskózzuk.

A ribizli tisztítása egy villa segítségével egyszerű, így könnyen le lehet fésülni a szemeket a szárakról. Az apró darabokat, levélmaradványokat letisztíthatjuk, ha a ribizliszemeket egy nedves konyharuhával leterített tálcán görgetjük a tálba.

Ribizlis ételek és italok

Frissen magában, esetleg egy kis cukorral nagyon finom, a leggyakrabban ribizlilekvárt, dzsemet készítünk belőle. Alfred Hitchcock és Victor Hugo szívesen fogyasztotta a híres francia Bar-le-duc zselét, mely albínó (fehér) vagy piros ribizliből készül, és Lorraine zseléként is lehet vele találkozni magasabb színvonalú éttermekben libamáj kiegészítőjeként.

Mindenféle lekvár recept >>> 

Finom a ribizliből készült leves is, és fanyarsága miatt kiváló salátákba. Nagyon jól lehet vele díszíteni, egy-egy fürt ribizli bármilyen koktélt feldob. Mini pavlovákon savanyúsága miatt is kiváló.

A ribizlibor nagyon finom ital, télen vitaminokban gazdag védőital.
A hagyományos angol vasárnapi báránysült gyakran készül ribizlizselével.
Skandináviában gyümölcslevesek készülnek belőle, és a híres Rote Grütze (piros kása, észak-európai gyümölcsös édesség) is tartalmaz ribizlit.

Miért együnk sok ribizlit?

A ribizlinél csak a csipkebogyó gazdagabb C-vitaminban, de A-, B-, E-vitaminok is vannak benne, emellett vas- és magnéziumtartalma is kiemelkedő. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, mangánt is. Erősíti a csontokat és az immunrendszert, gyulladásgátló, fokozza az anyagcserét, sőt még torokfájás esetén is jó, hiszen serkenti a nyálképződést.

A feketeribizlit - a fentieken kívül - ízületi bántalmak és sárgaság kezelésére is ajánlják.

Ribizlileves

Hozzávalók:
40 dkg piros ribizli
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
1.) A ribizlit leszemezzük, megmossuk, és hozzáadjuk a cukrot, majd annyi vízben, amennyi bőven ellepi, felforraljuk.
2.) A pudingporral és a vaníliás cukorral simára kevert tejjel besűrítjük, és még egyszer felfőzzük. Lefedve behűtjük. Tejszínhabbal, citromfűlevelekkel, ribizliszemekkel díszítve tálaljuk.

Mandulás sült sajt ribizlipürével

Hozzávalók:
4 doboz camembert sajt (á 12,5 dkg)
1 tojás
3 evőkanál tej
1 evőkanál liszt
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg mandulaforgács
A sütéshez:
bőven olaj
A ribizlipüréhez:
40 dkg ribizli
1 dl rozé bor
4 dkg cukor
3 levél bazsalikom

Elkészítés: A ribizlit megmossuk, és a szemeket egy villa segítségével lehúzzuk a szárakról (tál felett dolgozzunk!). A sajtokat kettévágjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss