Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Piskótázó

default user icon
SB
Minden torták alapja, a sütemények királynője. Ha sokan túl is misztifikálják, egyáltalán nem bonyolult, néhány szabályt érdemes betartani. Minden, amit a piskótáról tudni érdemes!
Piskóta a világban

A piskóta a 16. századtól van jelen az európai kulináriában. Az egész világon készítik. Japánban, főleg Nagasakiban utcai árusoknál találkozhatunk vele Castella néven. Az angoloknál Viktória királynő piskótája néven is kedvelt. Közeli rokona a babapiskóta, értelemszerűen belőle készül a piskótatekercs és a gyümölcstorta alapja, meg mindenféle más finomság, például a kókuszkocka, melyet az angolszászok Lamington néven ausztrál specialitásként fogyasztanak, vagy a franciák gyönyörű süteménye, a Charlotte torta.

Mi van benne?

Tojás, liszt, cukor. Sokan sütőport is tesznek bele, de a cukrászok ezt kihagyják. A liszt is nagyon fontos, de a piskóta lelke a tojás. Nem is tudják, milyen szerencsések azok, akik a tyúkólból a tyúkanyók alól veszik ki a még meleg tojásokat. A kevésbé szerencséseseket arra biztatnánk, hogy nézzék meg a boltban a tojás jelölését. A hosszú számsor első száma jelöli az úgynevezett. állattartási módot. (0=ökológia tartás, 1=szabadtartás, 2=alternatív tartás, 3=ketreces tartás.) A szupermarketekben általában kapható kettes nem sokkal drágább, mint a hármas, inkább ilyet vegyünk, de ha a pénztárcánk bírja, válasszuk az öko tojást.

Hogy készítsük?

Ahány tojás, annyi evőkanál kristálycukor és ugyanennyi evőkanál liszt. Gyengébbek kedvéért: 6 tojáshoz 6 evőkanál cukor és 6 evőkanál liszt. Ha kakaós piskótát csinálunk: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó. A kakaót darált dióval is helyettesíthetjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A legtöbben így csinálják de felüthetjük a tenyerünkbe, és hagyhatjuk, hogy az ujjaink között kifolyjon a fehérje.

A sárgát habosra keverjük a cukorral. A fehérjéből kemény habot verünk egy csipet sóval. A habot és a cukros sárgát lazán összekeverjük, és hozzászitáljuk a lisztet.

Sütőpapírral bélelt tortaformába vagy tálba öntve 180 fokon megsütjük. A 8 tojásos piskóta kb. 30 perc alatt lesz kész. A kevesebb tojásból készült piskótáknak 15-20 perc elég. Az alap piskótatésztán kívül van még vizes, vizes sütőporos, vajas piskóta variáció is, sőt sokan kefirrel készítik, és hamis piskótának hívják.

Mit ronthatunk el?

• A tojásfehérjés tál nem teljesen száraz, zsírmentes.
• A fehérje és a sárgája nincs pontosan szétválasztva, sárga darab marad a fehérjében.
• A sütőajtót túl korán nyitjuk ki.
• A tojásfehérjét túl keményre verjük. Ha kőkemény, széttörik, mikor összekeverjük a többi hozzávalóval.

További tippek a sikerhez

• Ha a lisztet szitáljuk, könnyebb lesz a piskóta.
• A sárgát nem elég csak elkeverni a cukorral. Legyen habos.
• Ne cseréljük a kristálycukrot porcukorra.
• Vannak, akik szerint a tökéletes piskóta titka a hideg alapanyag, ők a tojást, a lisztet, a cukrot, de még a keverőtálat is hűtőbe teszik.
• Mielőtt kifordítjuk a sütőtálból, szórjuk be egy kis porcukorral a rácsot vagy a sütőpapírt, így biztosan nem ragad rá.

Kedvencünk, a piskótatekercs

A mi kedvencünk a piskótatekercs. Ennek titka, hogy melegen ki kell borítani a tésztát egy liszttel megszórt konyharuhára, feltekerni, majd ha kihűlt, újra kinyitni, és ekkor megkenni lekvárral vagy tetszőleges töltelékkel.

Jó piskótázást kívánunk!

Piskóta, ami mindig sikerül >>>

Még egy sütőporos piskóta >>>

Alaprecept más arányokkal >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss