Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Piskótatekercses süticsoda

60 perc
mester
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A piskótatekercshez:
  • 4 darab tojás
  • 4 ek liszt
  • 4 ek cukor
  • 1 kk sütőpor
  • 1 db kis üveg eperlekvár
  • A kakaós tésztához:
  • 5 db tojás
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg kakaópor
  • 8 dkg étcsokoládé
  • 1 ek víz
  • 1/2 dl olaj
  • 1/2 csomag sütőpor
  • A krémhez:
  • 1 db doboz mascarpone (kicsi doboz)
  • 3 dl habtejszín
  • 4-5 ek cukor
  • piros és zöld ételfesték

Elkészítés

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A cukrot elfelezzük, felét a sárgájához felét a fehérjéhez adjuk. Mindkettőt külön-külön habosra verjük.
  2. A sütőporos lisztet, a folyamatos kevergetés mellett a felvert tojássárgájába szitáljuk, majd a felvert tojáshabot óvatosan belekeverjük.
  3. Kipapírozott tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített sütőben 175 fokon körül-belül 10 perc alatt készre sütjük. Ha kész, még melegen a papírral együtt feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.
  4. Ha kihűlt kitekerjük, megkenjük az eperlekvárral, majd ismét feltekerjük.
  5. Elkészítjük a kakaós tésztát: szétválasztjuk a tojásokat, a sárgájához adunk 10 dkg cukrot, és habosra verjük, amíg ki nem fehéredik.
  6. Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét, majd hozzácsorgatjuk az olajat.
  7. Egy másik tálban a tojásfehérjét a többi cukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a csokis masszához.
  8. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és kakaóport. Ha túl sűrű a masszánk 1-2 ek vízzel lazíthatjuk.
  9. Egy püspökkenyérformát kivajazunk, kilisztezünk. A piskótatekercs hosszát akkorára vágjuk, hogy elférjen a formában.
  10. A kakaós massza felét beleöntjük a formába, majd óvatosan beletesszük a piskótatekercset, majd befedjük a maradék masszával. Előmelegített sütőben 170 fokon körül-belül 35 perc alatt készre sütjük.Tűpróbával ellenőrizzük. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd tálcára borítjuk.
  11. Elkészítjük a krémet: felverjük a habtejszínt a cukorral, közben hozzá adagoljuk a mascarponét. A krém egyharmadát félretesszük, a többivel bekenjük a süteményt. A maradék krém egy részét piros, másik részét zöld ételfestékkel színezzük.
  12. Végül csöves habzsákkal répaformákat nyomunk a sütemény tetejére a pirosra színezett krémből, majd ugyanígy a zölddel a leveleket nyomjuk rá. Tálalásig a hűtőben tartjuk. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss