Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Piskóta diós és mákos bejgli töltelékkel (diabetikus)

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 24 szelethez:
  • A piskótához:
  • 20 dkg diabetikus liszt
  • 12 dkg nyírfacukor
  • 8 tojás
  • 20 dkg natúr joghurt
  • dl olaj
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • A diós töltelékhez:
  • 25 dkg darált dió
  • 4 dkg nyírfacukor
  • 1 evőkanál folyékony édesítő
  • 3 dl víz
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 6 szem szegfűszeg
  • 1 késhegynyi vaníliavelő
  • 1 teáskanál rumaroma
  • A tetejére:
  • 5 dkg dió
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • A mákos töltelékhez:
  • 20 dkg mák
  • 4 dkg nyírfacukor
  • 1 evőkanál folyékony édesítő
  • 3 dl víz
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 6 szem szegfűszeg
  • 1 késhegynyi vaníliavelő
  • A tetejére:
  • 1-2 evőkanál egész mák
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés

Elkészítés: A tölteléket érdemes már előző nap (vagy még előbb) elkészíteni. Egy lábosban forraljuk fel a vizet a cirtomhéjjal, a nyírfacukorral, a szegfűszeggel és a vaníliával, majd öntsük hozzá a darált diót, és forraljuk el belőle az összes nedvességet. Amikor pöfögve forr, akkor már elzárhatjuk alatta a lángot. Adjuk hozzá az édesítőt, keverjük el, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A mákos töltelék ugyanúgy készül, mint a diós, de itt nem nagyon lesz mit elforralni, mert a mák felszívja a nedvességet. Csak forrázzuk le, öntsük bele az édesítőt, és hűtsük le. A szegfűszeget elég felhasználás előtt kiszedegetni belőle.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A piskótához szitáljuk egy tálba a lisztet, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük hozzá az olajat és a joghurtot. Válasszuk szét a tojásokat. A cukor 2/3-át adjuk a sárgájához, a többit a fehérjéhez.

A fehérjéből verjünk kemény habot, a sárgáját pedig addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad és a tojás kifehéredik. A lisztes keverékhez először keverjük hozzá a cukros tojássárgáját, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot.

Egy nagy tepsi alját béleljük ki sütőpapírral, és öntsük bele a tésztát.
Toljuk az előmelegített sütőbe és kb. 25-30 perc alatt süssük készre.
Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert összeesik!!!

Amikor langyosra hűlt, húzzuk le róla a sütőpapírt, és először keresztben vágjuk félbe, majd hosszában. (Így 2 kisebb piskótánk lesz, amit megtölthetünk).

A tejszínt verjük fel a két habfixálóval. A hab felét osszuk el a kétféle töltelékben, és óvatosan forgassuk bele. Töltsük meg a piskótákat, és borítsuk rájuk a felső lapokat.

A tejszín másik felét simítsuk el a sütik tetején, és a mákosat szórjuk meg az egész mákkal, a diósat pedig a durvára tört dióval. (Én száraz serpenyőben illatosra pirítottam, kihűtöttem, és úgy szórtam rá.

Néhány órára tegyük be a hűtőbe, csak utána szeleteljük. Jó étvágyat! :-)

Megjegyzés

Szeretem a bejglit. Az ízét, a töltelék állagát kifejezetten imádom. A tésztáját már kevésbé. Így pattant ki a fejemből a gondolat, hogy egy könnyű piskótát töltök meg vele. A legnagyobb tepsiben sült a joghurtos tészta, a felébe a mákos, a másikba a diós bejgli-töltelék került, a tetejét pedig lágy tejszínhabbal vontam be. Így rögtön kétféle sütemény került az asztalra egyetlen sütéssel. Mindenki megnyalta utána mind a tíz ujját! Biztos, hogy jövőre is megsütöm. És azután is, minden Karácsonykor. - hortobagyianna

Ezek is érdekelhetnek

Friss