Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Piskóta, ami muffinnak képzeli magát

45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Keverünk egy gyors piskótatésztát. Pofonegyszerű. :) Fogjuk a robotgépünket, feltesszük rá a habverő fejet, a tálba belemérünk 20 dkg cukrot, legjobb ha porcukor. 4 tojást szétválasztunk, a sárgájukat a cukros tálba dobjuk, és bekapcsoljuk a robotgépet, 1-2-es fokozaton dolgozzon.

Közben forró vizet engedünk egy kis tálba, abból kanalanként hozzáadjuk a cukros tojáshoz a vizet (összesen 10 evőkanál kell).
Míg a gép dolgozik, kimérünk 20 dkg lisztet, rászórunk fél csomag sütőport, és összekeverjük kicsit. (Fontos, hogy mindenhová jusson sütőpor a sütiben.)

Ha a gép végzett, a tészta szép egyenletes, világos színű, hozzáadhatjuk a lisztet kb. 3-4 adagban, azaz apránként. A tojásfehérjét felverjük habbá, jó keményre, hogy a habverőn megálljon (ha a gépem foglalt, mert épp a tésztával van elfoglalva, előkapom a fiókból a jó öreg régi habverőt, és olyat teszek, mint kislányként, kézzel püfölöm keményre a tojáshabot, nosztalgia és az idővel is spórolok).

A gépből kivesszük a tálat (benne a fincsi tésztával), a tojáshabot óvatosan hozzáforgatjuk egy kanállal, fakanállal, vagy egyéb más alkalmatossággal. Tilos folyamatosan keverni, kizárólag forgatni, ugyanis ha a hab összetörik, lőttek a szép magas, laza sütinek. Ennyi a piskótatészta, most jön a muffinosítás.

Fogom a muffinformát, vagy ha nincs, tepsibe teszek muffinpapírokat. A zománcos formát érdemes kikenni vajjal, picit kilisztezni, hogy ne a formából együk meg. Szilikonost nem kell. Minden formába tegyünk 1-2 evőkanál tésztát, kb. a forma feléig. Megszórhatjuk csokival, gyümölccsel, asztalt gyümölccsel is.

Sütőbe tesszük, közepes lángon (180 fok vagy nyolcfokozatú sütőn 4-5-ös fokozat) megsütjük.

A piskóta akkor jó, hogyha a tűpróbát kiállta. (Nem kell hozzá megküzdeni a 7fejű sárkánnyal, csupán legyen tiszta a tű, ha beleszúrjuk a tésztába és kihúzzuk, lehetőleg a közepén.) Ezután már csak ki kell hűtenünk és kiszedni a formákból.

Az eredmény magáért beszél, ugyanis pillanatok alatt elfogy.

Megjegyzés

A muffint eddig azért nem kedveltem annyira, mert a tipikus muffintészta sűrű és hamar megkeményszik. Ez a tészta nagyon könnyű, és napokig puha marad (na ha nem ennénk meg azonnal). - Biomokus

Ezek is érdekelhetnek

Friss