Keress receptre vagy hozzávalóra

Piparkakku (karácsonyi finn keksz)

default user icon
6 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 7,5 cl melasz
  • 8 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj vagy margarin
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt gyömbér
  • 1 kiskanál szegfűszeg
  • 1 kiskanál reszelt narancshéj
  • 1 tojás
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • kb. 20-22 dkg liszt

Elkészítés

    Elkészítés: A melaszt, cukrot, zsiradékot és a fűszereket felfőzzük, majd kihűtjük. A keverékhez hozzáadjuk a tojást, a szódabikarbóna-só-liszt keverékét, és a tésztát egy napra hideg helyen pihentetjük. Másnap vékonyra kinyújtjuk, és különböző formákat vágunk ki belőle. Meleg sütőben kb. 10-15 percig sütjük.

Megjegyzés

Kb. 60 keksz lesz ebből a mennyiségből.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

Zsofika002 6 évvel ezelőtt
Az eredeti recept szerint narancshéj nélkül kell készíteni de egy kis újítás nem árt ! :-)
brownie58 7 évvel ezelőtt
Amit Te itt melasznak említesz, az nem más, mint karamellizált (folyékony) barnacukor. A skandinávok azt mondják, ettől lesz ropogós:) Igen, a cukrot hagyd ki belőle és csakis vajjal készítsd.
lumiere 8 évvel ezelőtt
Utánanéztem egy kicsit a melasz problémának de nem igazán lettem tőle okosabb. Akit érdekel az index fórumán ezt találtam: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9050589
bviragne 9 évvel ezelőtt
Melaszt hol lehet kapni?
gentizsu 10 évvel ezelőtt
Megsütöttem, nagyon finom lett. Melasz helyett nyers barnacukrot raktam, a sima cukrot pedig kihagytam. És csakis vajjal szabad, attól lesz jó íze.
erzsi42 11 évvel ezelőtt
Szia Nelli! Van valami ötleted hogy a melaszt mivel lehet helyettesíteni?Talán valami jó sűrű cukorsziruppal,vagy hogy hol lehet ezt nálunk beszerezni?

Hasonló Receptek

Magazin