Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pinot Noir-okat ízlelgettünk a Monarchiánál

2004. novemberében Kató András vezetésével tartottak vakkóstolót a Kinizsi utcában. Nyolc tétel szerepelt a listán, amelyről csak annyit tudtunk, hogy a fele magyar, a többi pedig francia, illetve amerikai termék. A vakteszt mindig nagyon izgalmas, és nagy kihívást jelent a borissza kóstolók és borértő közönség számára.

1. Az első „belövő bor” Thummerer Egri Kaptárkő Cuvée-je volt 2002-ből. Az előző évjáratokhoz képest ennek a cuvée-nek már döntő többsége pinot noir, mintegy 90%-ot tartalmaz e fajtából. A megjelenésében semmi kivetnivalót nem találtunk, azonban ízében nyers, „zöldes” jelleg, egy kicsit birsalma/körte ízekkel. Korrekt bor, ár-érték aránya jó, hiszen kétezer forint alatt beszerezhető.
Minősítése ötös skálánkon:
  

 

 

2. Bár magyar tételnek gondoltuk először, szép színbenyomást keltett meggypiros megjelenése, kellemes, kicsit füstös illata szép bort ígért, de íze egysíkúbb, gyengébb volt. Kimondottan kesernyés utóíz jellemezte a tételt.
A francia Pierre Labet 2002-es borának minősítése:

 

 

 

 

3. A vakkóstolás következő nedűjét első benyomás alapján egy évjáratos, 2000-nél régebbi borra gondoltunk. Sötét, erős színintenzitás jellemezte, erős animális, bőrös illat, szép test, és talán egy kicsit túl erős barrikolás is rátelepedett – vagy csak éppen túl kritikusan ítéltünk… De biztosak voltunk abban, hogy nem lehet más, csak Vylyan, s - átgondolva - valahol 2001-2002-re taksáltuk. Utóízében megjelent a mák, amely elég ritka jelenség. 3300 Ft-os ár nem teszi az olcsó borok közé.
Minősítése összességében:

 

 

 

4. Szép tükrös, tiszta bor, sötét meggypiros szín, kellemes illat, eleinte enyhén szúrós. Ízében fajtajelleges, barrikolás nyomai érződnek, de szépen belesimul. Szép test, a zamata a pörkölt kávét idézi. Magas alkohol és extrakt édesség. Nem lehet ez más, mint Ede bácsi – gondoltuk, de tévedtünk is egy nagyot! Amit kóstoltunk, kaliforniai bor volt, Edna Valley Cellars Pinotja. 3514 Ft-os ára nem is kiugróan magas. Legalább a 14,6 %-os alkoholára jól ráéreztünk, vígasztalódtunk.
Ezt értékeltük aznap este a legjobbnak.

 

 

 

5. Szép közép piros szín, visszafogott, ízében többet nyújt, mint illatában, testes, kávés ízekkel. Szép savaihoz erős alkohol párosul, hiányzik egy kicsit az elegancia és a finomság. Francia borra tippeltünk: helyesen. 14 ezer forintot meghaladó árával ez nem volt más, mint egy premier cru Confuron-Cotetidot. A bor szép volt, tetszett.
Összbenyomásunk értékelése:

 

 

 

6. Szép Pinot-szín, talán kicsit sötétebb is, illata azonban nem fajtajelleges, ízében is mást éreztünk, mintha Cabernet Sauvignon is lenne benne. A Weninger soproni Frettner pinot noir (3511 Ft) minősítése:

 

 

 

 

7. Ez egy francia bor - mondtuk egyszerre. Barnás és téglavörös érett szín, szép hosszan nyílt meg előttünk a bor, erős paprikás utóíz követte. Az este harmadik legjobbika volt a 2002-es grand crue Chateau de la Tour.

 

 

 

 

8. Nem teljesen tiszta szín: opálos. Kicsit illós az illat, s ízében is legjobban megosztotta a kör tagságát. Két palackot is megkóstoltunk, mindkettő hasonló volt. A fenti hibák ellenére tagadhatatlanul nagy bor (volt). Tiffán Ede Vérerdő-dülői pinotja 2002-ből. Volt, aki az este második helyezettjeként tisztelte, s volt, aki borhibásnak ítélte. Mindkettőben volt igazság. Egyértelműbb választ várnánk egy 6547 Ft-os bortól.
Nem értékelhető...


 

 

Összességében nem nyújtott kiemelkedő élményt a nagy borokat is felvonultató kóstoló. Bár többen nagyon kedveljük a fajtát, mégsem hozta a várakozásokat. Ez nem csak annak köszönhető, hogy borok általában hidegebbek voltak az ideális kóstolási hőmérsékletnél.

Burgundia fő vörös fajtája továbbra is számíthat kitüntető figyelmünkre… s el is határoztuk, hogy rendszeres tematikus kóstolásainkban szerepeltetjük a fajtát. Kíváncsiak vagyunk, mit tud a”Burgundia Hungarica” – Eger, s mit nyújthat Villány, nem elfelejtve egyéb borvidékeinket…

Ezek is érdekelhetnek

Friss