Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pinot noir, a törékeny kincs

default user icon
MME
A pinot noir megosztó szőlőfajta, sokan rajonganak érte, de legalább ennyien nem értik a felhajtást körülötte. Pedig egy jó pinot olyan élményt nyújt, amit nem felejt az ember. Ennek viszont ára van: vagy megfizetjük a drága burgundit, vagy keressük az olcsóbbak között az igazit, a csalódást kockáztatva.

Francia eredetű fajtáról van szó, az otthona Burgundia, ahol a chardonnay mellett a legelterjedtebb fajtának számít. Az összes komoly burgundi vörösbor ebből a fajtából készül. Sok világfajtával ellentétben azonban kevés helyen érzi magát otthon, inkább a hűvösebb klíma fekszik neki, és szereti a mészben gazdag talajt is. Korán érik, ezért a mediterrán borvidékeken nem érdemes vele foglalkozni, mert még azelőtt elveszíti elegáns savait, mielőtt a megfelelő illat és zamat kialakulna.

Vékony héjú fajta, érzékeny a sok csapadékra, könnyen rothadás lehet a vége. Hiába, a pinot noir-termelők élete nem csupa móka és kacagás, a szép eredményért bizony sokat kell dolgozni! A pinot-család kifejezetten népes, hiszen a pinot blanc, a pinot meunier és a pinot gris is a rokonságba tartozik, közülük leginkább az utóbbi fajta terjedt el nálunk, szürkebarát néven ismerhetjük. A pinot noir fontos fajta Champagne-ban is, a pinot meunier-vel együtt a blanc de noirs pezsgők fő fajtája, és a házasításokban is szóhoz jut.

Egyébként azon kevés kékszőlő-fajta egyike, amelyből vörösbor mellett könnyedén készíthető rozé vagy fehérbor, valamint pezsgő is. Ehhez pont kapóra jön, hogy a fajta nem túl intenzív színanyagú, a savai viszont szépek.


Ahogyan a legtöbb francia eredetű fajtánál megfigyeltük, a pinot noir is a szülőhelyén adja a legizgalmasabb élményt. A legjobb burgundik címkéjén mégsem találkozunk a fajta nevével, ezeken már csak a termőterület van feltüntetve, ugyanis a franciák szerint a képzett borfogyasztónak illik tudni, hogy mi van a palackban. Ezekben a borokban legtöbbször felfedezhetjük az érett piros bogyósokat, a málnát, az epret, ezen felül a cseresznyét, a hibiszkuszt, a gombát és a friss avart – mindezt elegáns, kecses formában.

AZ ÜNNEP BORA: TOKAJI ASZÚ

Talán a burgundi borok közel csillagászati árának is van köze hozzá, hogy a világban sok helyen foglalkoznak pinot noirral, és próbálják megközelíteni azt a minőséget és stílust. Egyértelműen csak a mérsékelt klímán vannak olyan versenyzők, akiket érdemes figyelembe venni. Észak-Amerikában Oregon állam és Kanada egyes részei, Ausztrália bizonyos területei, Chile és Új-Zéland számítanak a legkomolyabb kihívóknak az Újvilágból, míg Európán belül Németország (itt már a második legnépszerűbb fajta a riesling, azaz a rajnai rizling mögött), Svájc és Elzász számítanak kiemelkedőnek.

Magyarországon a ‘70-es években jelent meg Badacsony környékén, de igazán ismertté nem itt, hanem Sopron, Eger, Etyek és Pannonhalma egyes dűlőiből vált.


A magasabb mésztartalom sok helyen adott, és például Eger fekvése sokban emlékeztet Burgundiára. Talán emiatt is hitt annyira idősebb Gál Tibor a fajtában, az első igazán klasszis pinot-k az ő pincéjében születtek meg. Eger mellett kiemelkedő borok készülnek mostanában Etyeken és a Mátrában is.

ELEGÁNS NAGYSÁG: CABERNET FRANC

A savhangsúlyos borok általában jól párosíthatók ételekkel, ez pont így van a pinot noir esetében is. Rozé kacsamellhez és zsenge bárányhoz elsődleges választás, de erdei gombás ravioli és zöldséges darált húsos raguval töltött cukkini mellett sem vall szégyent. Érdemes egy erősebb fűszerezésű hal vagy akár egy fűszeres, kolbászos tészta mellé is megkóstolni.

Benedek Pinot Noir 2017

Gyöngyöstarjánban található Benedek Péter családi pincéje, a fiatal borász egy ideje komolyabb hangsúlyt fektet a fajtára, ennek köszönhetően ez a bor mára a pincészet egyik slágertermékévé vált. A bor illatában hozza a kötelezőket, cseresznye és más kedves piros bogyós gyümölcsök jellemzik. A kerek korty elmarad feszességben a brugundiaktól, cserébe kedves, jól iható, az újvilági pinot-k világát idézi.

Rókusfalvy Etyek-Budai Pinot Noir 2015

Ma már lassan többen ismerik Rókusfalvy Pált etyeki borosgazdaként, ezt pedig elsősorban jó borainak köszönheti. Etyeken remek helye van a fajtának, több pincénél is kiemelten foglalkoznak vele. Ez a bor a klasszikusabb vonalhoz áll közel, illatában meghatározó gyümölcsösséggel, ami a kortyban is visszatér, hordófűszerekkel gazdagodva. Érettebb karaktert mutat, ami jó egyensúlyával párban sok izgalmat rejt.

Ostorosbor Egri Pinot Noir 2015

Az egri pince borát még a világ egyik legbefolyásosabb borszakértője is ajánlotta Angliában az ünnepek előtt, amiben azért szerepet játszhatott igen kedvező ára is. Szamócával, cseresznyével és némi avarral találkozunk az illatában, a korty pedig megfelel a fajtának, elsősorban a savai meghatározók, bár némi tannint is találunk. Érleltebb karaktere még izgalmasabbá teszi, ennyi pénzért ritkán kapunk ilyen pinot-t!

Ezek is érdekelhetnek

Friss