Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Pincepörkölt

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Pincepörkölt

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 105
  • Elküldve: 42

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhacomb vagy felsál 2x2 cm-es kockákra vágva, zsírtól megpucolva
  • 2 sertéscsülök vagy -lábszár (körmök rajtahagyva, lábanként hosszában kettévágva)
  • 20 dkg kenyérszalonna vagy érzésnyi étolaj
  • 1 nagy vagy 2 közepes vöröshagyma aprítva
  • 4 közepes paradicsom negyedelve
  • 1 nagy vagy 2 közepes étkezési paprika felcsíkozva
  • 1 kanál fűszerpaprika
  • érzésnyi só és bors
  • 1 lapos evőkanál majoranna
  • 5 dl vörösbor a kondérba (5dl a szakácsba...)
  • 4 kicsi vagy közepes burgonya felezve vagy negyedelve

Elkészítés:

Erősebb gyomrúak (miután megkóstolták a bort) a felszeletelt kenyérszalonnát olvasszák ki, süssék zsírjára, hogy a felkockázott hagyma hagyományokban és ízekben pirulhasson, aranyosodhasson. Finom, egészséges lelkek ugyanezt étolajban is megtehetik. Miután a hagyma megfelelően megpirult, a tűzről kicsit félrehúzva adjuk hozzá a paprikát, és kavargassuk szépen el, hogy az ízét az olaj megfelelően átvegye. Miutan ezt megtettük, és egy korty jó bort is megittunk, a tisztességesen megtisztitott és felkockázott marhahúst adjuk hozzá, keverjük el, és a tűzre visszahelyezve körübelül 2-3 percig főzzük saját levében, míg a hús árnyalatilag megfehérül, hogy később ne essen szét. Itt jegyezném meg, hogy jobb a színtiszta marhahús, de nem szentségtörés, ha a húsban apró zsírcsíkok vagy árnyalatnyi zsírfelhők vannak, ez emelheti a szaft értékét, és nem teszi rágóssá a hús. A megfuttatott húst öntsük nyakon a kiszemelt vörösborral úgy, hogy éppen ellepje. Ajánlom a szárazabb vörösborokat a marhahúshoz, az édeskés ízt a hagymától úgyis kölcsönkapja az étel. Az így meglepett marhahúst ekkor fűszerezzük sóval, borssal és majorannával, illetve ekkor adjuk hozzá a disznólábakat (és esetleg jó csontos nyakat, 1-2 darabot). Fedő alatt körübelül 1 órán át főzzünk közepes vagy lassú tűzön. Ne rotyogjon nagyon, az árt a bornak és a fűszereknek Az idő elteltével, adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot. Persze közben ne feledkezzünk meg a bogrács vagy más érdemes edény kavargatásáról, hogy az alja oda ne kapjon, és minden hús ugyanúgy puhuljon. Miután legalább másfél órát főztük az ételt, a fedőt levehetjük, és a felnegyedelt burgonyákat adjuk hozzá. Nem árt ezután a szaftot többször kóstolgatni, mert a krumpli rendszerint megvonja a sót az ételtől, tehát megeshet, hogy sóból még adni kell hozzá. A pohár emelgetése közben ekkor a fakanállal is több dolgunk akad, mert a fedő nélküli pörkölt könnyebben odakap, ahogy sűrűsödik. Körübelül még 1 órát rotyog így ez az egyszerű, de nemes étel. A lángot is vegyük kicsit lejjebb, vagy ha szabadtűzön fő, a leégett parázs épp elég meleget ad. Az így - a levet elfőtt és besűrűsödött, tízujjas-cupákos pincepörkölt körübelül 3 órás főzés után elkészült, amire azért megint ihatunk egy pohárkával. Tálalás előtt a sertéslábszárat és nyakat - mint csontos elemeket - merjuk ki, ezekre mindig van jeletkező, és így az étel könnyen merhető, színhús sűrű szaftban. Tálalható éhes emberekenk friss kenyérrel és kovászos uborkával, úriasabb társaságnak főtt burgonyával vagy nokedlivel. Jó étvágyat!

Megjegyzés:

Ifjúságom elengedhetetlen kelléke volt ez az étel. Nevét a pincéknél megrendezett mulatságok miatt kapta, a pincemunkák energiát felemésztő munkái után rendezett mulatsagok fejedelmi étele, ami a legjobban bográcsban mutat és illatozik, de borongós napokon a lakástűzhely fölött is kellemes élményt nyújt, felejthetettlen illatával és ízével.

A receptet Cirbolya-Ferenc Andras küldte. Köszönjük!

Ajánlott receptek



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 12 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 12. Nusejka
    2013. július 20. (szombat) 21:43
    Nagyon tetszik ez a stílus, már csak ezért érdemes volt végigolvasni a receptet :)
Receptválogatás
Tavaszi receptverseny 2015.
Receptversenyünk véget ért, itt láthatjátok a beküldött finomságokat.
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Bográcsos körömpörkölt füstölt hússal Bográcsos körömpörkölt füstölt hússal
Mustáros-sajtos hal párolt rizzsel és zöldségekkel Mustáros-sajtos hal párolt rizzsel és zöldségekkel
Omlós túrós kifli Omlós túrós kifli
Csirkemell csőben sült karfiollal Csirkemell csőben sült karfiollal
Meggyes-zselés kocka Meggyes-zselés kocka
Pirított csirkemáj petrezselymes krumplival Pirított csirkemáj petrezselymes krumplival
Ananászos kacsa Ananászos kacsa
Lumaconi (szarvacska) baconnal, rukkolával és parmezánnal Lumaconi (szarvacska) baconnal, rukkolával és parmezánnal
Háromszögek epres túróhabbal Háromszögek epres túróhabbal
Sajtos-spenótos torta Sajtos-spenótos torta
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 1 db
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124493_elso_1000_nap_110.jpg Sokkoló! Az elhízás 15 évvel is megrövidítheti az életünket

Az egyik legsúlyosabb népbetegség hazánkban az elhízás, amely számos további betegség okozója lehet. Egy felmérés szerint a kóros…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124491_FiniMiniCsirkesonka_3D_110.jpg Uzsonnakedvenc a legkisebbeknek

Tavasztól, a már népszerű Fini Mini pulykapárizsi a gyermekek kezeinek méretéhez igazított, megújult formában és a csemegepultban…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124498_ibolyas_muffin_110.jpg 3 mennyei citromos sütemény

Régi adósságomat törlesztem, hiszen idestova egy hónap telt el a legutóbbi bejegyzés óta. Ez a három hét talán életem eddigi…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124484_surites_110.jpg Így sűrítsd az ételt! - 4 tuti tipp

Garantáltan csomómentes és sűrű lesz a mártás és a leves, amennyiben mindig az étel jellegének megfelelő módszert választod.…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124486_eves_terhesseg_alatt_110.jpg Nem kell kettő helyett! Így étkezz, ha gyereket vársz

A várandós nőknek a fogantatás pillanatától kezdve különös figyelmet kell fordítaniuk életmódjukra, táplálkozásukra. Adunk néhány…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124482_vegetarianus_fesztival_110.jpg Életmód hétvége - nem csak növényevőknek

Ahogy már 18 éve mindig, idén nyáron is lesz Vegetáriánus Fesztivál: augusztus 29-30-án, a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124481_sutemenysutes_kisokos_110.jpg 10 apró trükk, hogy tökéletes legyen a süti

Talán valamelyiket ismered már, de reméljük, tudunk újat nyújtani. Tippjeinkkel finomabbak, szebbek lesznek a sütemények.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124479_agyserkento_etelek_cikk_110.jpg 7 tuti kaja a hatékony tanuláshoz

Vizsgaidőszakban, és az év végi témazárók idényében nem árt, ha tudjuk, melyek azok az ételek, amelyek bizonyítottan fokozzák az…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept