Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Pincepörkölt

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Pincepörkölt

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 105
  • Elküldve: 42

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhacomb vagy felsál 2x2 cm-es kockákra vágva, zsírtól megpucolva
  • 2 sertéscsülök vagy -lábszár (körmök rajtahagyva, lábanként hosszában kettévágva)
  • 20 dkg kenyérszalonna vagy érzésnyi étolaj
  • 1 nagy vagy 2 közepes vöröshagyma aprítva
  • 4 közepes paradicsom negyedelve
  • 1 nagy vagy 2 közepes étkezési paprika felcsíkozva
  • 1 kanál fűszerpaprika
  • érzésnyi só és bors
  • 1 lapos evőkanál majoranna
  • 5 dl vörösbor a kondérba (5dl a szakácsba...)
  • 4 kicsi vagy közepes burgonya felezve vagy negyedelve

Elkészítés:

Erősebb gyomrúak (miután megkóstolták a bort) a felszeletelt kenyérszalonnát olvasszák ki, süssék zsírjára, hogy a felkockázott hagyma hagyományokban és ízekben pirulhasson, aranyosodhasson. Finom, egészséges lelkek ugyanezt étolajban is megtehetik. Miután a hagyma megfelelően megpirult, a tűzről kicsit félrehúzva adjuk hozzá a paprikát, és kavargassuk szépen el, hogy az ízét az olaj megfelelően átvegye. Miutan ezt megtettük, és egy korty jó bort is megittunk, a tisztességesen megtisztitott és felkockázott marhahúst adjuk hozzá, keverjük el, és a tűzre visszahelyezve körübelül 2-3 percig főzzük saját levében, míg a hús árnyalatilag megfehérül, hogy később ne essen szét. Itt jegyezném meg, hogy jobb a színtiszta marhahús, de nem szentségtörés, ha a húsban apró zsírcsíkok vagy árnyalatnyi zsírfelhők vannak, ez emelheti a szaft értékét, és nem teszi rágóssá a hús. A megfuttatott húst öntsük nyakon a kiszemelt vörösborral úgy, hogy éppen ellepje. Ajánlom a szárazabb vörösborokat a marhahúshoz, az édeskés ízt a hagymától úgyis kölcsönkapja az étel. Az így meglepett marhahúst ekkor fűszerezzük sóval, borssal és majorannával, illetve ekkor adjuk hozzá a disznólábakat (és esetleg jó csontos nyakat, 1-2 darabot). Fedő alatt körübelül 1 órán át főzzünk közepes vagy lassú tűzön. Ne rotyogjon nagyon, az árt a bornak és a fűszereknek Az idő elteltével, adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot. Persze közben ne feledkezzünk meg a bogrács vagy más érdemes edény kavargatásáról, hogy az alja oda ne kapjon, és minden hús ugyanúgy puhuljon. Miután legalább másfél órát főztük az ételt, a fedőt levehetjük, és a felnegyedelt burgonyákat adjuk hozzá. Nem árt ezután a szaftot többször kóstolgatni, mert a krumpli rendszerint megvonja a sót az ételtől, tehát megeshet, hogy sóból még adni kell hozzá. A pohár emelgetése közben ekkor a fakanállal is több dolgunk akad, mert a fedő nélküli pörkölt könnyebben odakap, ahogy sűrűsödik. Körübelül még 1 órát rotyog így ez az egyszerű, de nemes étel. A lángot is vegyük kicsit lejjebb, vagy ha szabadtűzön fő, a leégett parázs épp elég meleget ad. Az így - a levet elfőtt és besűrűsödött, tízujjas-cupákos pincepörkölt körübelül 3 órás főzés után elkészült, amire azért megint ihatunk egy pohárkával. Tálalás előtt a sertéslábszárat és nyakat - mint csontos elemeket - merjuk ki, ezekre mindig van jeletkező, és így az étel könnyen merhető, színhús sűrű szaftban. Tálalható éhes emberekenk friss kenyérrel és kovászos uborkával, úriasabb társaságnak főtt burgonyával vagy nokedlivel. Jó étvágyat!

Megjegyzés:

Ifjúságom elengedhetetlen kelléke volt ez az étel. Nevét a pincéknél megrendezett mulatságok miatt kapta, a pincemunkák energiát felemésztő munkái után rendezett mulatsagok fejedelmi étele, ami a legjobban bográcsban mutat és illatozik, de borongós napokon a lakástűzhely fölött is kellemes élményt nyújt, felejthetettlen illatával és ízével.

A receptet Cirbolya-Ferenc Andras küldte. Köszönjük!

Ajánlott receptek



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 12 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 12. Nusejka
    2013. július 20. (szombat) 21:43
    Nagyon tetszik ez a stílus, már csak ezért érdemes volt végigolvasni a receptet :)
Receptválogatás
Sült csirkecombok
A ropogósra sült csirkecombot szinte mindenki szereti, süthetjük vele együtt a köretet, de tölthetjük is kedvünkre.
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Duci túrós kifli Duci túrós kifli
Medvehagymás-túrós rudak Medvehagymás-túrós rudak
Habkönnyű kakaós kifli Habkönnyű kakaós kifli
Vörösbársony muffin Vörösbársony muffin
Sajtos pincekifli Sajtos pincekifli
Húsvéti tárkonyos bárányleves Húsvéti tárkonyos bárányleves
Krumplis latkesz (zsidó palacsinta) Krumplis latkesz (zsidó palacsinta)
Fokhagymás sült oldalas kicsit másképp Fokhagymás sült oldalas kicsit másképp
Almás latkesz Almás latkesz
Vörösboros-áfonyás vaddisznópörkölt Vörösboros-áfonyás vaddisznópörkölt
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 1 db
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124265_has110.jpg 7 tipp a lapos hasért

Néhány apró változtatással elérhetjük, hogy ne szorítson többet a nadrág derékban.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124259_olaj110.jpg Egészségünk őrzői: az olajok

Ha eddig azt hittük, csak a főzés során választhatunk jót és még jobbat az olajok széles választékából, van egy remek hírünk. A…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124263_vas110.jpg Vashiány: miért fontos a vas?

Ha gyakran érezzük magunkat gyengének, bőrünk fakó, és ráz a hideg, ne gondoljunk azonnal megfázásra vagy influenzára! Lehet,…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124255_bor110.jpg Inni vagy nem inni?

A bor egészségjavító hatásáról már rengeteget hallottunk. Mostanra a szakértők a sör pozitív tulajdonságait is elismerik.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124257_fuszer110.jpg 4 színes fűszer az unalom ellen

Dobjuk fel valami szokatlan hozzávalóval vagy fűszerrel a megszokott ételeket!

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124261_viz110.jpg Hogyan spóroljunk a vízszámlán

Sok módja van annak, hogy takarékoskodjunk a vízzel és ez által kevesebb legyen a vízszámlánk.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124193_ricottatorta-110.jpg Könnyű ricottatorta - liszt nélkül

Egy jó desszert sokféleképp lehet könnyed vagy igazán könnyű. Ha nem bonyolult a készítése, könnyű az állaga, mégis krémes,…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124254_Adam110px.jpg Színpompás perui ízek a szakács zsenitől

Soha ne bízz egy olyan séfben aki a szabadidejében nem eszik igényesen!

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept