Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pilmenyi

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A töltelékhez:
  • 1 kg darált sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 kávéskanál só
  • őrölt feketebors
  • A tésztához:
  • kb. 75 dkg (rétes)liszt
  • 2,5 dl víz
  • 1 tojás
  • A tálaláshoz:
  • ecet
  • vaj
  • tejföl

Elkészítés

Elkészítés: A darált húsba alaposan beledolgozzuk a finomra reszelt vöröshagymát, a sót és a feketeborsot, felhasználásig hűtőbe tesszük.

A tésztához kimérjük a lisztet, megsózzuk, közepébe fészket készítünk, beleütjük a tojást, és annyi vizet adunk hozzá, hogy kemény, de azért nyújtható tésztává tudjuk összeállítani.

1 óra pihentetés után több részletben lisztezett deszkán kb. 2 mm vékonyra kinyújtjuk és egy kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. Mindegyik korong közepére kávéskanálnyi húst halmozunk, félbehajtjuk a tésztát, a széleket összedolgozzuk, és a félhold két sarkát összecsípjük-tapasztjuk.

Lobogó sós vízbe helyezzük a pogácsákat és - a túrógombóchoz hasonlóan - attól számítva, hogy feljöttek a víz tetejére, legalább további 5 percig főzzük őket. Mindig kóstoljuk meg, hogy megfőtt-e! A főzési idő változhat attól függően, hogy mekkorák a pilmenyik.

Frissen tálaljuk, ecettel, vajjal, tejföllel és feketeborssal fogyasztjuk.

Megjegyzés

Mivel csak frissen jó igazán, annyit főzzünk ki egyszerre, amit biztosan el is fogy! A maradékot lefagyaszthatjuk, felhasználáskor egyenesen a fagyasztóból mehetnek a forrásban lévő vízbe. A megadott mennyiség 6-7 ember bőséges adagja.

További receptek és fotók a Mandula konyhai kalandjai blogban! >>> - mandulakonyha

Ezek is érdekelhetnek