Keress receptre vagy hozzávalóra

Pillekönnyű grízes túrógombóc

default user icon

Hozzávalók

  • 50 dkg tehéntúró áttörve
  • 12 dkg gríz (búzadara)
  • 3 db tojás (nagy méretű)
  • 1 csipet só
  • A morzsához:
  • 10-12 dkg zsemlemorzsa
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • A tálaláshoz:
  • ízlés szerint vaníliával kevert porcukor
  • 1 doboz tejföl

Elkészítés

    1. A tojásokat szétválasztjuk. Az áttört túrót a tojások sárgájával, valamint a grízzel és a csipet sóval alaposan elkeverjük.
    2. Lefedve hűvös helyen legalább 1, de inkább 2 órán át pihentetjük, hogy a gríz megduzzadjon.
    3. A pihentetést követően a tojások fehérjét közepesen kemény habbá verjük, határozott mozdulatokkal a masszába dolgozzuk.
    4. Egy nagyobb fazékban vizet forralunk. A túrós masszából nedves kézzel nagyobbacska diónyi gombócokat gömbölyítünk.
    5. Több menetben főzzük ki, mert egyszerre nem érdemes sok gombócot a vízbe helyezni, hisz jócskán megnőnek. Ha már feljöttek a víz felszínére, nagyjából 4-5 percnyi idő szükséges, hogy készre főjenek. A kész gombócokat leszűrjük.
    6. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olajat, majd ráhalmozzuk a zsemlemorzsát és néhány perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Ebbe forgatjuk a gombócokat.
    7. Tejföllel, porcukorral vagy vaníliával kevert porcukorral rögtön tálaljuk.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin