Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Piknikre fel!

A nyár megannyi csodája között ott rejtezik a piknik is, amelyhez semmi másra nincs szükségünk, csak egy nagyobb takaróra, egy takarónyi árnyékra a füvön és egy kosárnyi finomságra. Már csak az a kérdés, hogy mit rejtsen az a kosár.

A piknikezés természetesen nem csak ilyen idilli alkalmakkor képzelhető el, hanem egy strandolás vagy épp egy nagyobb kirándulás alkalmával is hasonló módon készülünk össze, hogy napközben finomat adjunk a családunknak.

A piknik – amennyiben nem szolgák hadával indulunk neki – jó alaposan végiggondolt, ügyesen átkomponált fogások sora, amelyeknek bírniuk kell az utazást - és adott esetben a meleget is.

A pikniknek ettől természetesen még nem csak szendvicsekről kell szólnia. Sőt, a szendvics csak egy lehetőség a sok közül, és nem is akármilyen szendvicsekkel rukkolhatunk elő.

Ha a fogások teljességét szeretnénk, akkor a piknik is indulhat egy jó levessel, pontosabban nyugodtan pakolhatunk termoszba olyan hidegen fogyasztható italokat, amelyek akár levesnek is tekinthetőek. A nyár kedvelt hideg levesei közül ilyen a gazpacho vagy a hideg uborkaleves, de alapvetően egy ügyesen ízesített gyümölcsleves is jó bevezetés lehet. Ha közelben piknikezünk és a hűtés sem okoz problémát, akkor nyugodtan készíthetünk tejszínes krémlevest, egyébként érdemes önmagával sűríteni a levest.

A nyári piknikek fontos eleme a folyadék-utánpótlás, amit nem csak levessel oldhatunk meg, hanem különféle limonádékkal is, amiknek az alapkarakterét megadhatjuk különféle szörpökkel, amihez már csak némi citromlé, narancslé, citromfű vagy épp menta dukál, s kész is a hűsítő limonádé. A limonádén kívül különféle facsart gyümölcs- és zöldséglevek, turmixok és smoothie-k, esetleg házi jeges tea is része lehet a kínálatnak. A gyümölcsök és zöldségek nem csak préselt formában vagy levesként lehetnek jelen, hanem önmagukban, vagy akár valamilyen saláta formájában is.

Hosszabb kirándulás esetén érdemes a salátát alkotóelemeiben magunkkal szállítani, és csak a helyszínen összeboronálni, így a különböző zöldségek nem veszítik el az állagukat, nem töppednek, fonnyadnak össze. Ugyanez a helyzet a szósszal és a különféle öntetekkel, azokat is érdemes inkább kisebb kiszerelésben magunkkal vinni, és a saláta összeállításakor hozzáadni az ételhez.

Ha egy nagyobb adag jóféle salátát helyezünk a piknik középpontjába, vihetünk hozzá előre főzött tojást, kolbászt vagy bármilyen más füstölt, a hosszabb hűtőmentes időszakot is jól bíró húskészítményt. A szendvicsek mellett vagy helyett sós kelt tésztákat vagy éppen sós muffint is csomagolhatunk. Ezeket nem csak a saláta mellé kínálhatjuk, hanem készíthetünk hozzájuk kencéket is.

A különféle sós és édes kelt tészták és kevert tésztájú muffinok nem csak a rövid távú piknikekre alkalmasak, hanem kifejezetten jó választást jelenteknek az egész napos strandolásokra is. A kelt tésztáknál a rugalmasabb, jól nyújtható, formálható tésztát tölthetjük különféle szószokkal, felvágottal, készíthetünk afféle piknik pitéket is, fűszeres, magos tekercseket, kifliket, amelyekhez adhatunk grillezett zöldségeket, különböző sajtokat is, de ha nincs kedvünk agyoncifrázni a tésztát, akkor akár pogácsát vagy stanglit is süthetünk.

A sós kevert tészták legjobb formája a muffin. Egyrészt, mert porciózva van, másrészt meg rögvest megoldódik a csomagolás és a tálalás is. A muffinba süthetünk magokat, tehetünk bele apróra vágott zöldségeket (például pritaminpaprikát) vagy apróbb zöldségeket (borsót, kukoricát vagy épp csicseriborsót). Ezen kívül különféle reszelt sajttal is megbolondíthatjuk, belesüthetünk felvágottat, vagy épp hideg sültet kockázhatunk apróra, és az is mehet a tésztába.

A hideg sült egyébként jó választás a piknikre. Az egyben lesütött csirke mellett nyugodtan gondolkodhatunk valamilyen kisebb kiszerelésben is, süthetünk csirkecombokat, vagy akár az egyben sütött karaj, szűzpecsenye szeleteket fogyaszthatjuk magában, de szendvicset is készíthetünk hideg sültekkel.

A sültek mellett ideális választás még a fasírt, amit nem csak olajban kisüthető kis pogácsák formájában készíthetünk el, hanem egyben is kisüthetjük a sütőben. Ezeket a fasírozottakat kedvünk szerint fűszerezhetjük. Készíthetünk magyaros változatot, tehetünk bele különféle zöldfűszereket, de akár keleti ízesítésű változatot is kikísérletezhetünk. A fasírt szintén jó bírja a kiképzést, így a fasírtos zsemle nem csak a strandokon, de a hosszabb túrákon is megállja a helyét.

A piknikre különféle kencékkel is készülhetünk. Megint csak hűtés kérdése, hogy mit érdemes magunkkal vinni, de a csicseriborsókrém (hummusz), a padlizsánkrém, a tzatziki jól bírja a strapát, de keverhetünk kedvünk szerint fűszerezett tejfölös, túrós vagy paradicsomos alapú szószt, különféle pestókat, amihez süthetünk grissinit, kínálhatunk tortillát, pitát, naant, bagettet, tortilla chipset vagy épp vékonyra vágott zöldségeket (sárgarépát, uborkát, hagymaszárat, zellerszárat), amit belemárthatunk a krémjeinkbe.

A különféle üdítők mellett borokkal, pezsgővel vagy habzóborral is készülhetünk. A nyári szezonban érdemes a különféle fröccsöket is kipróbálni, nagyon kellemes, üdítő és nem száll a fejünkbe még a nagy melegben sem. De ugyanígy remek alternatíva lehet a könnyű sörös, citromos ital, az évek óta töretlen népszerűségnek örvendő Radler is.

Desszertek szempontjából a nyár maga a Kánaán, hiszen sokféle gyümölcsös sütemény közül választhatunk, de érdemes szem előtt tartani, hogy könnyen szállítható, kevésbé nyomódó és nem habos desszert való piknikre vagy kirándulásra. A bedobós piskóta mellett készíthetünk réteseket, amelyekből akár sós változatokat is süthetünk. A korábban említett kelt tésztás édességek közül a klasszikus kakaós csiga és bukta is jó megoldást jelent, ez utóbbi talán az egyik legstabilabb melegtűrő sütemény, főleg ha jó minőségű, sűrű lekvárral töltve készítjük.

A tartalmasabb sütemények mellett különféle kekszeket és cookie-kat is süthetünk, készíthetünk vajas kekszet, csokis puffancsot, diós linzert vagy bármilyen más apró rágcsálnivalót. Ezeket a kekszeket jól variálhatjuk, fűszerezhetjük, gazdagíthatjuk csonthéjasokkal, de sósra hangolva akár a mártogatósokhoz is kínálhatjuk.

Húspogácsa gazdagon

Hozzávalók:
12,5 dkg húsos szalonna
50 dkg darált sertéscomb
1 nagy fej vöröshagyma
15 dkg tejben feláztatott kenyér
3 egész tojás

bors
borsikafű
chili

Elkészítés: A szalonnát és a hagymát alaposan megpirítom, s amíg pirul, addig beáztatom a kenyeret. Majd az egészet összeöntöm a hússal, ráütöm a tojásokat és jól megfűszerezem.
A muffinformát egy kevés zsírral kikenem, beleadagolom a masszát, majd 200 fokon szép barnára sütöm.

Szupergyors padlizsánkrém

Hozzávalók:
1 db közepes padlizsán
2 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb gerezd fokhagyma

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A padlizsánt félbevágom, majd a tűzhelyen addig sütöm, amíg kívül-belül is jó alaposan meg nem sül. Ezután a csónakokat egy nagyobb tányérba teszem, és lefedve a mikróban 500 watton 4-5 percig sütöm. Hagyom kicsit hűlni, majd a padlizsán húsát a héjából kikanalazom, és egy keverőtálba teszem. Hozzáadom a fokhagymát és az olívaolajat, botmixerrel alaposan összedolgozom. Végül óvatosan sózom és borsozom. Hűtve kínálom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss