Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Pikáns szűzérmék knédlivel

5 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 60 dkg sertésszűz
  • 2 nagyobb sárgarépa (durvára reszelve)
  • 1 nagyobb fehérrépa (durvára reszelve)
  • 1 kisebb vöröshagyma (finomra vágva)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 babérlevél
  • 2 kávéskanál mustár
  • darabka citromhéj
  • 1 mokkáskanál színes őrölt bors
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszin
  • pár csepp citromlé
  • A knédlihez:
  • 1,5 bögre liszt (a bögre űrtart alma 2,5 dl)
  • 2 tojás
  • 1,5 bögre tej
  • 1 teáskanál só (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 pohár apróra vágott, gyengén pirított zsemle

Elkészítés

    Elkészítés: A húst hártyáitól megtisztítjuk, ujjnyi szeletekre vágjuk, gyengén klopfoljuk, borsozzuk, mustárral vékonyan megkenjük, pár órát pihentetjük (akár egy éjszakát is).

    A főzés kezdetén a húsokat sózzuk, szélesebb serpenyőben a zsiradékon hirtelen mindkét oldalát átsütjük, kivesszük, félretesszük. A cukrot a serpenyőben karamellizáljuk, hozzáadjuk a hagymát, kicsit megdinszteljük, majd a répákat is átpirítjuk, és visszatesszük a húsokat. Fűszerezzük, és kb 1,5 dl vízzel puhára pároljuk.

    A tejfölt kikeverjük a liszttel, hozzáadjuk a tejszínt, és a mártáshoz öntjük (ha nagyon elfőtte a levét, kevés vízzel pótoljuk). A végén ízlés szerint kevés citromlével ízesítjük.

    A knédlihez a tojások sárgáját, a tejet és a sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a zsemlekockákat. Összekeverjük, várunk pár percig, amíg a zsemle a tejet magába szívja, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Kicsit pihentetjük, végül hozzáadjuk a tojások felvert habját.

    4 bögrét enyhén kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és a tésztával 3/4 részéig megtöltjük. Kicsit megint pihenhetjük (amíg a víz felforr). Egy nagyobb edényben (melyben kényelmesen elfér a 4 bögre) annyi vizet forralunk, hogy a bögrék 1/3-ig érjenek benne. Forráskor beleállítjuk a vízbe a bögréket, fedő alatt, lassú forrásnál 30 percig főzzük (tűpróba!).

    A kész knédlit könnyedén kiborítjuk, áthurkolt cérnával szeleteljük, így nem nyomódik össze a tészta.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

golczneszidi
Ma elkészítettem. Mindenkinek nagyon ízlett. Köszönöm! Gölczné Szidi
Adree0617
Én is kipróbáltam, nagyon finom volt. Jó recept :)
liszizsuzsika
Köszi a választ!
gaby53
Igen, jól gondolod kedves liszizsuzsika! :) Először csirkemell csíkokkal készítettem, - az is finom volt-, akkor spagettivel tálaltam, most a sertés szűzzel próbáltam, markánsabb ízű lett - gondoltam ehhez már masszívabb köretet készítek, ezért lett a knédli. A családom /a teszt/ nagyon meg voltak elégedve! - azért is mertem közzé tenni! Kellemes főzicskélést kívánok! üdv.Gabi
liszizsuzsika
Jól gondolom, hogy ennek vadas jellegűnek kell lennie?

Hasonló Receptek