Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pikáns szűzérmék knédlivel

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 60 dkg sertésszűz
  • 2 nagyobb sárgarépa (durvára reszelve)
  • 1 nagyobb fehérrépa (durvára reszelve)
  • 1 kisebb vöröshagyma (finomra vágva)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 babérlevél
  • 2 kávéskanál mustár
  • darabka citromhéj
  • 1 mokkáskanál színes őrölt bors
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszin
  • pár csepp citromlé
  • A knédlihez:
  • 1,5 bögre liszt (a bögre űrtartalma 2,5 dl)
  • 2 tojás
  • 1,5 bögre tej
  • 1 teáskanál só (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 pohár apróra vágott, gyengén pirított zsemle

Elkészítés

Elkészítés: A húst hártyáitól megtisztítjuk, ujjnyi szeletekre vágjuk, gyengén klopfoljuk, borsozzuk, mustárral vékonyan megkenjük, pár órát pihentetjük (akár egy éjszakát is).

A főzés kezdetén a húsokat sózzuk, szélesebb serpenyőben a zsiradékon hirtelen mindkét oldalát átsütjük, kivesszük, félretesszük. A cukrot a serpenyőben karamellizáljuk, hozzáadjuk a hagymát, kicsit megdinszteljük, majd a répákat is átpirítjuk, és visszatesszük a húsokat. Fűszerezzük, és kb 1,5 dl vízzel puhára pároljuk.

A tejfölt kikeverjük a liszttel, hozzáadjuk a tejszínt, és a mártáshoz öntjük (ha nagyon elfőtte a levét, kevés vízzel pótoljuk). A végén ízlés szerint kevés citromlével ízesítjük.

A knédlihez a tojások sárgáját, a tejet és a sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a zsemlekockákat. Összekeverjük, várunk pár percig, amíg a zsemle a tejet magába szívja, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Kicsit pihentetjük, végül hozzáadjuk a tojások felvert habját.

4 bögrét enyhén kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és a tésztával 3/4 részéig megtöltjük. Kicsit megint pihenhetjük (amíg a víz felforr). Egy nagyobb edényben (melyben kényelmesen elfér a 4 bögre) annyi vizet forralunk, hogy a bögrék 1/3-ig érjenek benne. Forráskor beleállítjuk a vízbe a bögréket, fedő alatt, lassú forrásnál 30 percig főzzük (tűpróba!).

A kész knédlit könnyedén kiborítjuk, áthurkolt cérnával szeleteljük, így nem nyomódik össze a tészta.

Ezek is érdekelhetnek

Friss