Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Pikáns sütőtökkrémleves II.

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg sült sütőtök húsa
  • 1 fej vízszintesen félbevágott fokhagyma
  • 1 maréknyi rozmaring
  • olíva olaj
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • hintésnyi reszelt szerecsendió
  • kb. 1 liter forró csirkealaplé
  • 1 dl zsíros főzőtejszín (20%-os)
  • 1,5 dkg vaj
  • pirított fenyőmag

Elkészítés

    Elkészítés: A tököt hosszában félbevágjuk, a magokat kikaparjuk. A húsát bevagdossuk, de a héját ne vágjuk át! Sózzuk-borsozzuk, majd a fokhagymával és a rozmaringgal alaposan bedörzsöljük. Mindkét fél tökbe pár csipet rozmaringot és fél fej hámozatlan fokhagymát teszünk, majd olívaolaj jal meglocsoljuk őket. A tököt 175 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük.

    Ekkor kivesszük, megtisztítjuk a rozmaring javától és a fokhagymától, a húsát még forrón kikanalazzuk és pürésítjük.

    Egy lábasban kb. 2 evőkanálnyi olaj at hevítünk, ebben a hagymát üvegesre pároljuk. Kinyomkodunk 3 sült fokhagymagerezdet a héjából, ezeket összepirítjuk pár perc alatt, sózzuk, borsozzuk, és mehet bele a csipet szerecsendió. Hozzáadjuk a sütőtökpürét és az alaplevet. Lehet, hogy nem kell bele az összes, én beletettem, nekünk így lett jó állagú.
    Felforraljuk, majd kis lángon további 15 percig gyöngyöztetjük.

    A végén hozzáadjuk a tejszínt, és 1-2 percig azzal együtt is főzzük. Belekeverjük a vajat, még egyszer kóstoljuk, ízesítjük, végül az elkészült levest bársonyosra turmixoljuk. Én le is szűrtem, de csak azért, hogy a maradék rozmaringdarabkák is eltűnjenek belőle.

    Ezután fenyőmagot pirítunk egy száraz serpenyőben, alacsony lángon, folyamatosan kevergetve.

    Tejszínnel díszítettem a levest és fenyőmaggal hintve tálaltam.

Megjegyzés

Ha pöttyöket teszünk a tejszínből a levesre és egy fogpiszkálóval egy határozott mozdulattal áthúzzuk őket, akkor elmosódott szívecske láncot kapunk.

Suncika
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin