Nem tudom, hogy említettem-e már, hogy nem túl kiegyensúlyozott a kapcsolatom a levesekkel. Néha nagyon szeretnék enni egy csésze jó meleg levest, néha viszont irtózom a gondolattól is, hogy folyadékot egyek a főétel előtt. Gyerekkoromban például egyáltalán nem akartam levest enni, de néha muszáj volt, mert nem akartam ezzel kihúzni a gyufát. Így is állandóan kihúztuk, meg beszélgettünk ebéd közben, nem mertem mindig bejátszani a "már pedig én akkor sem eszem meg a levest" kártyát. Csak módjával, néha-néha.
Mára azért javult a helyzet, néha kifejezetten kívánom is, de itt is változó, hogy krémlevest vagy inkább valami ragust. Ehhez a leveshez amúgy semmi kedvem nem volt :) A lencse nálam mindig a telet jelképezte, így nem akartam elfogadni, hogy ebből most bármit is csinálnom kell.
Pikáns lencsekrémleves kolbásszal
Hozzávalók (4 személyre):
A boltból:
3 doboz (400 g-osak) konzervlencse
40 g száraz kolbász
150 ml cukrozatlan habtejszín
A kamrából:
2 ek olaj
1 fej vöröshagyma
fél tk őrölt kömény
1 tk szárított majoránna
2 db húsleveskocka
só
bors
1. Lábasban forrósítsuk fel az olajat, és süssük rajta üvegesre a meghámozott, finomra vágott hagymát. Hintsük meg az őrölt köménnyel, pirítsuk még néhány percig, majd húzzuk le a tűzről.
2. A lencsét szűrjük és csepegtessük le, tegyünk félre belőle 4 ek-nyit, a többit adjuk a hagymás keverékhez a szárított majoránnával, továbbá a leveskockákkal. Öntsük fel 750 ml vízzel, és forraljuk fel. Azután közepes lángon, lefedve főzzük 10 percig
3. Száraz serpenyőben pirítsuk meg a meghámozott, vékonyan felkarikázott kolbászt.
4. Húzzuk le a levest a tűzről, adjuk hozzá a tejszínt, és pürésítsük botmixerrel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, merjük mélytányérokba, és a ropogós kolbászkarikákkal tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 297 kcal
A recept a Fanny konya 2015/8. számában jelent meg!