Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pikáns halgombócleves

MME MME
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 15 dkg sárgarépa
  • 15 dkg zellergumó
  • 10 dkg cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kg halcsont
  • 2 babérlevél
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 5 szem bors
  • 2 citrom
  • 2 tojásfehérje
  • 1 evőkanál vágott petrezselyem
  • A gombóchoz:
  • 10 dkg kenyérbél
  • 30 dkg halfilé (ponty, harcsa, busa)
  • 1 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 1 teáskanál vágott kapor

Elkészítés

Előkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A zellert, a sárgarépa felét, és a cukkínit nagyon vékonyra összevágjuk, félretesszük. A halcsontot és a halfilét megmossuk, lecsepegtetjük.

Elkészítés:
1. A halcsontot, egy liter vízben feltesszük főni. Amikor forr, lehabozzuk, és takarékra vesszük. Amikor nem jön fel több hab, beletesszük a hagymát, a zeller felét, az egész sárgarépát, és sózzuk. Ismét lehabozzuk. Beletesszük a babérlevelet, a bort, a borsot, és kíméletesen főzzük 40 percen át, majd leszűrjük, és kicsit félretesszük.
2. A gombóchoz rövid ideig áztatjuk a kenyérbelet, majd alaposan kinyomjuk. Nagyon finomra ledaráljuk a kenyérbelet a halfilével, majd belekeverjük a tojást, a tejszínt, a kaprot és egy csipet sót.
3. A halalaplevet leszűrjük, visszatesszük kíméletesen forrni, beletesszük az egyik citrom reszelt héját és levét. Ebbe a lébe szaggatjuk a kis halgombócokat, 5 percen át főzzük, majd kivesszük.
4. A visszamaradt lébe habverővel belekeverjük a félig felvert tojásfehérjéket, és 5 percen át főzzük. Amikor a fehérje megkeményedett, finom szűrőn (ruhán) keresztül átszűrjük. A tiszta lébe beletesszük a vékonyra összevágott zöldségeket, a petrezselymet, és felforraljuk. A zöldségeknek roppanósnak kell maradniuk. Tálaláskor tányérba tesszük a halgombócokat, a forró levest rámerjük, a másik citromot a leves mellé tálaljuk.

Megjegyzés

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss