Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Piaci körkép

default user icon
MME
Elérkezett a leggazdagabb szezon. A piacok tele vannak napérlelte gyümölcsökkel, zöldségekkel. És az ember fia-lánya arra gondol, de jó lenne ebből a rengeteg finomságból megőrizni valamit a téli hónapokra.

Minden kétséget kizáróan ez a legalkalmasabb időpont a befőzésre és tartósításra. Egyrészt mert mindent megtalálunk, másrészt most a legolcsóbb. Mert ugye nem mindegy, mennyit is fizetünk... A bevásárlás előtt érdemes virtuálisan is körülnézni a piacokon...

Ha van egy szabad délutánod, jöhet a csalamádé, ecetes uborka, káposztával töltött paprika, esetleg szilvalekvár, őszibarackkompót...

A klasszikusok mellett ripsz-ropsz eltehetünk más finomságokat is a téli napokra.  

- Ha például függő viszony alakult volna ki a családod és a padlizsánkrém között, de nem szeretnél majd a téli hónapokban vagyonokat fizetni 2-3 törökparadicsomért, érdemes most bespejzolni. Ha úgyis padlizsánkrémet készítesz, vegyél sok-sok padlizsánt, és egy sütőlemezen süsd meg őket. Vágd félbe a megsült zöldséget, kanállal kapard ki a belsejét, és porciózd zacskókba. Mehet a mélyhűtőbe, ahonnan alkalomadtán kivéve ízesítheted-készítheted a krémet.

- Az ételízesítő jó dolog, de a legjobb, ha magad csinálod. Hétvégi bevásárláskor pakold meg a kosarad fehérrépával, sárgarépával, zellerrel, karalábéval. Otthon pucold meg, majd robotgéppel aprítsd fel, egészen pépesre. Keverd össze jó sok tengeri sóval - ez konzerválja -, tedd kisebb üvegekbe, nyomkodd le, majd a tetejére önts egy kevés olívaolajat, hogy elzárja a levegőtől. Hónapokig eláll ez a *bio* ételízesítő. 

- Mintha a természet csak azért küzdött volna egész nyáron, hogy az asztalunkra varázsolja a mediterrán csodák alapanyagait. Mert itt van például a hihetetlenül finom ajvár, aminek az alapja minden esetben paprika, paradicsom és hagyma, de fokozható padlizsánnal, fokhagymával is az ízhatás. Hasonlóan készül a zakuszka is, ott még több a variációs lehetőség, babbal, gombával is gazdagítható, és ebbe is mehet bőven padlizsán. 

Aki nem vállalkozik befőzésre, mert fél a dunsztolástól, vagy nincs hűvös kamrája, pincéje, a fagyasztóba is pakolhat a most épp baráti áron beszerezhető zöldségekből és gyümölcsökből. És hogy mit hogyan érdemes fagyasztani?

Ezek is érdekelhetnek

Friss