Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíthetsz otthon tökéletes pho levest!

default user icon
MME
Hiszel a nagyi és anyukád húslevesének csodatévő erejében? Akkor okvetlenül próbáld ki a hagyományos vietnami tésztalevest, ami minden bajt orvosol!

Egyél egy adagot tűzforrón, ha ráz a hideg, ha fáj a torkod vagy a hasad, netán a szíved sajog, és egykettőre jobban leszel. 

Ártani mindenesetre nem árthat, hiszen amellett, hogy nagyon finom, van benne lime, ami a magas C-vitamin-tartalma révén segít enyhíteni a megfázásos tüneteket, továbbá koriander, ami jót tesz a gyomornak és a beleknek. Ezenkívül a marhahúsos változatban található sok cink erősíti az immunrendszert és gyulladáscsökkentő tulajdonságú.

Eredetileg reggeli volt

A pho elkészítése nem bonyolult, viszont felettébb időigényes. Mivel a tradicionális recept szerint egy teljes napot és éjszakát kell főzni, és még a gyors elkészítése is órákig tart, manapság sokan fogyasztják levesezőkben, kifőzdékben. Hanoiban megszokott látvány, hogy az emberek főleg reggel, de bármely más napszakban is az utcára kitett műanyag székeken ülve kanalazzák.

Hozzávalók

Minden régiónak, sőt minden családnak van saját receptje. A szegényebb északi vidékeken kevesebb hozzávalóval készítik, dél felé haladva egyre tartalmasabb és összetettebb levessel találkozunk.

A valódi pho olyan sűrű, hogy nem látni tőle a tál alját. A marhahúsos leves neve pho bo (ha nyersen teszik bele a vékonyra szelt húst, ami a forró lében megpuhul, akkor pho tai), a csirkésé pho gá. Létezik sertés- és kacsahúsos, halas és húsmentes, pl. tofus változat is.

A klasszikus recept szerint az alaplé marhacsontból és -húsból készül gyömbérrel, kardamommal és a térségre jellemző ázsiai ízt adó csillagánizzsal, fahéjjal. A levesestálba ruganyos rizstészta, rengeteg zöldség és zöldfűszer (pl. mungóbabcsíra, újhagyma, koriander, thai bazsalikom) kerül a húsfeltét mellé. A ráfacsart lime-lé egyensúlyba hozza az édes és savanyú ízeket. A levest ki-ki ízlése szerint kiegészítheti extra erős csiliszósszal vagy friss csilipaprikával.

Hogy jó enni?

Keverd át a tál tartalmát, hogy a sok zöldség és zöldfűszer egyenletesen eloszoljon a levesben. Csepegtess rá lime-levet, majd kóstold meg, és ízesítsd gusztusod szerint pl. halszósszal, savanyú répával.

A vietnamiak rövid nyelű fémkanállal és pálcikával fogyasztják. Pálcika helyett használhatsz villát is. Ne várd meg, míg kihűl, forrón a legjobb szürcsölgetni.

Játssz a Mindmegettével! Válogass olvasóink legjobb nyári receptjeiből, szavazz a kedvenceidre, és nyerj 50 000 Ft-ot!

Ezek is érdekelhetnek