A pho alaplevéhez a csillagánizst, a szegfűszeget, a koriandert, a kardamomot és a fahéjat egy lábasban 7-8 percig szárazon pirítjuk, ameddig erőteljesen el nem kezdi ereszteni az illatát.
Közben a hagymát és a gyömbért megmossuk, héjasan felszeljük, és hozzáadjuk a fűszerekhez az olajjal együtt, majd 5-6 percig erőteljesen pirítunk mindent.
Ezután felöntjük 2 l hideg vízzel, hozzáadjuk a marhacsontot, a csiperkét, sózzuk, majd 2 órát lassan főzzük, mint a húslevest, és a végén ízesítjük a halszósszal, cukorral.
A rizstésztát egy hőálló edénybe tesszük, és forrásban lévő vízzel leöntjük, ha fogkeményre puhult, akkor leszűrjük, és hideg vízzel átmossuk.
A koriander- és mentaleveleket, a csilit, a gombát és a hagymát felszeljük, a lime-ot felcikkezzük, a bélszínt nagyon apróra szeleteljük.
A levesfeltéteket tányérokba rendezzük, majd tűzforrón ráöntjük leszűrt, zsírtalanított alaplevet.