Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Petrezselymes rakott csülök aszpikban burgonyasalátával

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 8 személynek (egy tégla formához elegendő mennyiség):
  • 2 kg csülök
  • 2 fej hagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál póréhagyma
  • 4 szál szárzeller
  • 2 ág rozmaring
  • 3 babérlevél
  • 12 szem fehérbors
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • Valamint:
  • zselatin (hideg vízbe áztatva)
  • 15 dkg csemegeuborka
  • 5 dkg kapribogyó
  • 10 dkg mogyoróhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • A salátához:
  • 60 dkg burgonya
  • 1 fej lilahagyma
  • ecet
  • bors
  • cukor
  • olívaolaj
  • 1 evőkanál mustár
  • babérlevél

Elkészítés

Elkészítés: A csülköt főzés előtt pár órára jéghideg vízbe áztatjuk. Ezután egy fazékba tesszük, hideg vízzel elfedjük, így forraljuk kb. 5 percig, amíg felhabzik. A húst ezután kiemeljük, leöblítjük, és egy tiszta fazékba tesszük a megtisztított zöldségekkel és a fűszerekkel, felöntjük vízzel, és alacsony lángon fedő alatt kb. 2,5 óra alatt puhára főzzük. A csülköt a főzőlevében hagyjuk langyosra hűlni.

A kihűlt húst lefejtjük a csontról, és egy vágódeszkán kézzel tépkedjük nagyobb darabokra. A főzőlevét leszűrjük, kimérünk belőle 6 dl-t, felmelegítjük, feloldjuk benne a zselatint.

Az uborkát, a kapribogyót és a mogyoróhagymát felaprítjuk, majd összekeverjük a csülökkel és kevés húslével.

Egy pástétomformát kibélelünk 6 réteg fóliával. Beleöntünk 1 merőkanálnyi zselatinos húslevet a forma aljára, és vastagon megszórjuk aprított petrezselyemmel. Lefedjük egy réteg hússal, ezután ismét petrezselyem következik. Így folytatjuk, amíg formánk megtelik. A rétegek egyenletes vastagságúak legyenek. Az utolsó réteg kb. 2 cm-rel meghaladhatja a forma peremét. Jól nyomjuk össze, hogy ne maradjanak benne levegőbuborékok. Lassan felöntjük húslével, majd lezárjuk a formát fóliával. Legalább 24 órát hagyjuk hűtőben dermedni.

A salátához a krumplikat hájában megfőzzük, megpucoljuk, karikára vágunk. Cukorra, sóval, borssal ízesített ecettel és kevés olívaolajjal felforralunk 1 deci vizet, ebbe tesszük a vékonyan szeletelt lilahagymát. A megfőtt burgonyára öntjük, és hűtőben 1-2 órát érleljük.

Tálaláskor a fóliát eltávolítjuk, a rakott csülköt éles késsel 2,5 cm széles szeletekre vágjuk, és a hagymás burgonyasalátával kínáljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss