Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Petrezselyemgyökér krémleves gombás bundáskenyérrel - Zsolttól

Mitől lesz egy egyszerű krémlevesből és egy bundáskenyérből különleges étel? Zsolt ötletei minderre választ adnak. A variációk száma végtelen, csak egy kis fantázia kell hozzá!
Gyökerek és levesek

Az összes ehető gyökérből készíthető krémleves, a leggyakoribb a zeller, a paszternák, a petrezselyemgyökér leves. Érdemes minden alkalommal átszűrni, hogy a fás részeket eltávolítsuk. A gyökérlevesekhez sokféle köretet vagy betétet kínálhatunk az itt említett bundáskenyéren kívül, akár rákot vagy halat is adhatunk betétként, de ugyanúgy mehet bele polip, borjúmirigy vagy osztriga, így máris elegáns, ünnepi fogást varázsolhatunk belőlük. Igencsak jól passzol hozzá minden fehérbor

A leveshez használhatunk még kecsketejet, krémsajtokat, ízlés szerint kéksajtot is. Érdemes a felkarikázott gyökeret citromlével megcsepegtetni, így kevésbé barnul. Még egy tipp: a gyökereket vékonyra vágva, bő olajban megsütve, chipsként is fogyaszthatjuk.

Bundáskenyér kicsit másként

Bár sokan azt gondolják, a bundáskenyér magyar találmány, valójában nem az. Nehéz is lenne mást gondolni, amikor rengeteg étterem étlapján ott szerepel közvetlen a gulash soup után, mint gipsy toast. A recept valódi eredete nem ismert, az első írásos feljegyzést egy IV. századi római szakácskönyvben találták róla. Azóta az egész világon ismert, Malajziától Mexikóig, Libanontól Brazíliáig. Persze mindenhol máshogy nevezik és máshogy fűszerezik, felhasználva a helyi alapanyagokat, ki sósan, ki édesen.

Legismertebb édes változata a pain perdu, a francia pirítós, amelynek mártásába a két legfőbb összetevő, a tojás és tej mellett néhány evőkanál cukor, kevés fahéj és vanília is kerül. Az angolszász konyha is French toast névvel illeti, és előszeretettel fogyasztja édesen és sósan is. A kanadaiak is nemzeti eledelüknek tekintik, és természetes juharsziruppal eszik reggelire. Mi is leginkább reggelire készítjük, magában, vagy sok sajttal, tejföllel. Sőt ismerek valakit, aki mustárral megkenve szereti… Szóval a felhasználása tényleg sokoldalú, bátran kísérletezzünk!

És próbáljuk ki levesbetétként is! A példaként említett gombás bundáskenyeret lehet mással is ízesíteni (például petrezselyem-kecskesajt, bazsalikom-mozzarella), vagy natúran tálalni. Akár húsleves betétje is lehet, velős bundáskenyér formájában. Minden krémleveshez passzol. Még gyümölcslevesekhez is, csak akkor kalácsból kell készíteni.

Petrezselyemgyökér krémleves gombás bundáskenyérrel

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg vaj
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
40 dkg petrezselyemgyökér
1 dl fehérbor
20 dkg burgonya
2 db tyúkhúsleveskocka
1,5 liter víz
4 dl tejszín
2 mokkáskanál só
½ mokkáskanál szerecsendió
½ mokkáskanál bors
A bundáskenyérhez:
8-10 szelet toast kenyér
3 tojás
3 dkg vaj
fél fej hagyma
10 dkg gomba
1 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál morzsa
1 tojásfehérje

Elkészítés:

1. Az előkészített, apróra vágott zöldségeket (hagyma, fokhagyma, gyökér) a vajon megdinszteljük, felengedjük fehérborral, ha felforrt, hozzáadjuk a burgonyát, a tyúkhúslevest, amit készíthetünk húsleveskockából is, és a tejszínt.
2. Addig főzzük, amíg a gyökér megpuhul.
3. Összeturmixoljuk, ízesítjük, fűszerezzük, átszűrjük, ízlés szerint még étkezési keményítővel sűríthetjük.
4. Amíg a leves fő, elkészítjük a bundáskenyeret. A vajon megdinszteljük a hagymát és a szeletekre vágott gombát, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a morzsát, és az egészet ledaráljuk vagy összeturmixoljuk. Ha lehűlt, egy tojásfehérjével kikeverjük, így kenhetővé válik.
5. A gombapéppel megkenünk egy toast kenyeret, ráfektetjük a másik szeletet, majd tojásba mártjuk, és a szokásos módon bő olajban kisütjük.
6. A kisült bundáskenyeret 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és a leves mellé tálaljuk betétként. Friss petrezselyemzölddel díszítjük.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss