Bolti vs házi pesto
A készen vásárolt üveges termék nagy előnye, hogy bespájzolhatod és bármikor előkaphatod, amikor szükség van rá. Ám a pesto esetén is igaz, hogy a házi finomabb. Percek alatt könnyedén elkészítheted pl. medvehagymából, ha van botmixered vagy késes aprítógéped.
Zöld pestók
A valódi genovai pestóhoz 7 hozzávaló kell:
- bazsalikom
- fokhagyma
- parmezán
- fenyőmag
- olívaolaj
- só
- bors.
A szezontól, az ízlésedtől, illetve a rendelkezésedre álló alapanyagoktól függően a pestóba tehetsz diót, petrezselymet, zsenge reteklevelet, újhagymát, spenótot vagy mediterrán zöldfűszereket vegyesen.
Piros pestók
Friss vagy szárított paradicsom hozzáadásával, valamint sárgarépával felhasználásával piros pestót készíthetsz.
Paradicsom-pesto >>>
A sárgarépapesto hozzávalói
1 kg sárgarépa
2 dkg friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
6 ek olívaolaj
3 dl zöldségleves-alaplé
3 szem koriander
3 szem fekete bors
5 dkg pisztácia (héj nélkül)
2 db kardámomtermés
só
1 ek akácméz
4 ek lime-lé
1. A megtisztított, feldarabolt sárgarépát, gyömbért és fokhagymát a fazékban felforrósított 2 ek olívaolajon megpároljuk. Felöntjük az alaplével, egyet forralunk rajta, majd félrehúzzuk, és botmixerrel durvára pürésítjük.
2. A koriandert, a borsot, a pisztáciát és a kardámomot mozsárban összezúzzuk. A pürét a fűszerekkel, valamint csipetnyi sóval, a mézzel és a lime-lével ízesítjük. Végül belekeverjük a maradék olívaolajat. Sós kekszekkel, pl. krékerrel vagy chipsekkel fogyasztjuk.
Fenyőmag helyett
Az eredeti genovai pestóba az előírások szerint kizárólag fenyőmagot lehet tenni, de a házi pestókhoz nyugodtan adhatsz mandulát, diót, mogyorót, paradiót vagy akár tökmagot.
Pesto tésztával
Időhiány esetén tökéletes megoldás egy gyors tésztaétel. Mialatt fő a spagetti, a fussilli vagy a túrós tésztához való metélt, frissen elkészíthetsz hozzá egy isteni pestót.
Pesto a pastán túl
A pestóval töltött paradicsom kiváló előétel, a pestóval megkent pirítós pedig remek borkorcsolya.
Spanyol pesto hozzávalói
8 dkg fenyőmag
1 db kis zöld csilipaprika
2 doboz rukkola
1 csokor bazsalikom
1 csokor petrezselyem
10 dkg manchego vagy más kemény juhsajt
1 db narancs
12 ek olívaolaj
só
1 db ciabatta vagy bagett
1. A fenyőmagot zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, majd kihűtjük és felaprítjuk. A megmosott, kicsumázott csilipaprikát, valamint a leöblített, leszárított rukkolát, bazsalikomot és petrezselymet finomra vágjuk. A narancsról a héj fehér részét is eltávolítjuk, majd a gerezdeket kifilézzük és apró darabokra vágjuk. Az így előkészített hozzávalókat egy tálban összeforgatjuk 10 ek olívaolajjal, és sóval, borssal ízesítjük.
2. A ciabattát keresztben félbevágjuk, megöntözzük 2 ek olívaolajjal és aranybarnára grillezzük kb. 2 perc alatt. A fél ciabattákat 5-5 darabra vágjuk, és megkenjük a pestóval, vagy a pestóba mártogatva fogyasztjuk.
Mihez passzol?
Tálaláskor a minestrone típusú levesekbe vagy a burgonyapüré tetejére kanalazhatsz egy kevés pestót.
A pestóban pácolt csirkemellet vagy bárányhúst némi olívaolajjal meglocsolva süsd meg forró sütőben. A pestóval megkent halszeletet csomagold alufóliába és a sütőben süsd készre 20-30 perc alatt.
A maradék pestót salátaöntetekbe keverheted vagy bevetheted dresszingként, ha majonézzel dúsítod.
Ne hidd, hogy a pesto csak sós falatokhoz illik
Gyümölcssaláta mentás pestóval
2 dkg fenyőmag
4 dkg dió
1 db kezeletlen lime
1 csokor menta
2-3 ek akácméz
1 db bébiananász
2 db kis körte
1 db nagy narancs
1. A pestóhoz a zsiradék nélkül megpirított fenyőmagot és dióbelet rövid hűlés után durvára aprítjuk. A megmosott lime egyik feléről lereszeljük a héjat, és a gyümölcs levét kifacsarjuk. A leöblített, leszárított mentacsokorról lecsipkedjük a leveleket, majd a mézzel és a lime-lé felével együtt botmixerrel pépesítjük egy magas falú keverőpohárban. Szükség esetén lime-lével hígítjuk.
2. A gyümölcssalátához a meghámozott bébiananászt hosszában 4 cikkre vágjuk, és a torzsa eltávolítása után ujjnyi vastagon felszeleteljük. A meghámozott és negyedelt körtéket a magház kivágása után vékony cikkekre daraboljuk. A narancsról a héj fehér részét is levágjuk, és a gerezdeket kifilézzük.
3. Az előkészített gyümölcsöket kistányéron adagonként elrendezzük, majd megcsepegtetjük a pestóval és megszórjuk az aprított pirított magvakkal.